Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Senátní volby s velkou pravděpodobností pomohly šíření koronaviru. „Riziko je i fotbal,“ varují výzkumníci

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Říjnové senátní volby velmi pravděpodobně pomohly šíření koronaviru. Zjistila to studie Centra pro modelování biologických a společenských procesů. V obvodech, kde se konalo druhé kolo voleb, o dva týdny později vzrostl počet prokázaných případů nákazy o 145 procent. Ve zbytku Česka byl nárůst pouze 125 procent.

Senátní volby se konaly ve třetině volebních obvodů, druhé kolo proběhlo 9. a 10. října ve 26 obvodech (na Děčínsku uspěl Zbyněk Linhart již v prvním kole).

Z dat Národního zdravotnického informačního systému, z nichž pracovníci neziskové organizace vycházeli, vyplynulo, že již týden po volbách se začal zvětšovat rozdíl v šíření viru mezi volebními obvody oproti zbytku republiky. „Tato doba zhruba odpovídá mediánové inkubační době onemocnění covid-19. Po čtrnácti dnech se rozdíl mezi volebními a nevolebními obvody stal statisticky významným,“ popisují vědci ve studii.

Jsme si vědomi vážnosti zhoršující se situace s epidemií koronaviru a naší absolutní prioritou je přinášet spolehlivé a ověřené informace. Většina obsahu o covidu je k dispozici zdarma v části Minuta N nebo v podcastech Studia N. Rozhodli jsme se také odemykat vybrané články o koronaviru. Budeme rádi, když naši práci podpoříte předplatným, abychom vám mohli dlouhodobě poskytovat kvalitní informační servis.

V obvodech, kde lidé šli v druhém kole, za dva týdny přibylo od voleb 145 procent potvrzených případů nákazy, zatímco jinde byl nárůst o dvacet procentních bodů nižší. S ohledem na to, že vláda rozdala členům volebních komisí ochranné pomůcky a účast v průměru dosáhla pouze 16,7 procenta, jde o významný vzestup.

„Pravděpodobnost, že volby šíření ovlivnily, je na 95 procent,“ řekl Deníku N vedoucí výzkumného týmu René Levínský. Zdůraznil, že volby jsou unikátní v tom, že se konaly ve 26 obvodech, které nemají nic společného, přesto téměř ve všech nastal nárůst šíření koronaviru.

„Je platné, že veškerý druh mobility přináší navíc lidi, kteří se nakazí, a tenhle článek je jasný důkaz, že to platí,“ sdělil matematik.

Méně se setkávat

Svá zjištění bude ještě skupina vědců kontrolovat a bude studovat data z Google Mobility Report, jestli je v těchto volebních obvodech možné pozorovat i větší nárůst mobility a více kontaktů mezi lidmi.

Přesto Levínský věří, že se podařilo nalézt souvislost mezi zvýšenou mobilitou a šířením nákazy. „Nikdo si nemyslí, že se lidé nakazili přímo u voleb, ale když k nim člověk jde, nakoupí si, někde se staví na kafe,“ podotknul Levínský.

Podobné je to podle něj i u lidí, kteří jezdí denně do práce. Jak prokázala studie PAQ Research sociologa Daniela Prokopa, pracovníci na home office se setkají v průměru pouze se dvanácti lidmi, zatímco ti, kteří docházejí na pracoviště, mají zhruba třicet kontaktů.

Podle Levínského a jeho kolegů je potřeba diskutovat, zda přesunout volby do epidemiologicky příznivějších měsíců nebo jestli zavést korespondenční volbu. Příští volby se uskuteční na podzim 2021, kdy budou lidé volit poslance.

Riziko podle autorů studie představují i fanoušci cestující na fotbalový zápas a je jedno, jestli sedí na tribuně, nebo své oblíbené sportovce podporují za plotem. „Jakákoli zvýšená mobilita obyvatelstva se v dvoutýdenním horizontu projeví na dynamice epidemie s pravděpodobností blížící se jedné,“ konstatují autoři. Vláda v pondělí povolila tréninky a utkání profesionálních sportovců, ale bez účasti diváků.

Nárůst pozitivních případů se podle vědců dá srazit omezením akcí, kde se lidé mohou setkávat – ať už jde o svatby, slevové akce v nákupních střediscích nebo oslavy.

„V českém kontextu vidíme nejdůležitější poselství našeho výzkumu v potvrzení skutečnosti, že rychlost pandemie covid-19 nejvíc ze všeho závisí na našem vlastním chovaní,“ zdůrazňují odborníci.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Covid-19

Odemčeno o koronaviru

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější