Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Otálel Zeman se schůzkou s Blatným? Víme, jaký měl prezident pracovní program

Prezident Miloš Zeman. Foto: ČTK
Prezident Miloš Zeman. Foto: ČTK

Deník N zjistil, jaký byl minulé pondělí program Miloše Zemana a proč se prezident nemohl v době pandemie v co nejkratší době setkat s tehdejším kandidátem na ministra zdravotnictví Janem Blatným. Hrad na tyto dotazy odmítl opakovaně odpovědět.

Návrh na odvolání ministra zdravotnictví Romana Prymuly přinesl premiér Andrej Babiš (ANO) prezidentovi v pátek 23. října. Babiš Zemanovi rovnou oznámil jméno kandidáta, se kterým se měl prezident potkat v úterý 27. října, jmenován měl být o dva dny později. „Průtahy se nebudou opakovat, pan prezident mi vyšel vstříc,“ reagoval tehdy Babiš.

Pražský hrad poté na opakované dotazy redakce nevysvětlil, proč se prezident sejde s Blatným až v úterý, a nikoli třeba o den dříve, a to s ohledem na to, že se Česko denně potýká s tisícovými nárůsty případů nákazy.

„Pondělní program pana prezidenta. Kde se prezident nachází. To snad ani nejsou novinářské dotazy, kde se prezident nachází. To je dotaz novinářský, nebo to je nějaká legrace?“ reagoval minulý týden Vít Novák z tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky. „Pošlete žádost o informace, nebo nevím jako. Vy o nás vydáváte úplně dezinformační zprávy,“ dodal Novák. Stejný dotaz Hradu položil například i server iRozhlas.cz.

Deník N proto o informace musel požádat podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Redakce chtěla znát pracovní program prezidenta od pátku 23. října do úterý 27. října.

Z informací, které poskytla Kancelář prezidenta republiky, vyplývá, že v sobotu a neděli neměl Zeman žádný pracovní program. A v pondělí jeho diář obsahoval jediný bod.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější