Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Když v noci nevyhraje Biden ani Trump, co bude dál?

Boj o Bílý dům se může protáhnout až do ledna. Foto: Koláž Deníku N (White house / David Everett Strickler / Library of Congress)
Boj o Bílý dům se může protáhnout až do ledna. Foto: Koláž Deníku N (White house / David Everett Strickler / Library of Congress)

Na vítěze boje o Bílý dům většinou ukážou už výsledky volební noci, nutně tomu ale tak být nemusí a možných scénářů existuje hned několik. Ten nejhorší? Jméno nového amerického prezidenta nebude kvůli nevyřešeným soudním sporům a patové situaci volitelů známé ani na začátku ledna, kdy má konečný výsledek voleb stvrdit nové složení Kongresu. Vedle otázky, kdo vyhraje volby, je tedy možná na čase začít se ptát, kdy je vyhraje.

Jednou z variant je samozřejmě jasné vítězství současného prezidenta Donalda Trumpa nebo bývalého viceprezidenta Joea Bidena během volební noci. Kvůli rekordnímu počtu korespondenčních hlasů zaslaných poštou je ale možné, že sčítání bude trvat déle – alespoň v několika klíčových státech. Speciální pozornost si v tomto ohledu zaslouží třeba Florida, Severní Karolína, Pensylvánie, Wisconsin či Michigan.

Zatímco u první dvojice se očekává, že sečteno bude ještě o volební noci, nebo krátce po ní, u poslední trojice to bude trochu složitější. Důvodem je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americké volby

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější