Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šaty jsou něco navíc, říká fotograf, který dva roky fotil nahé lidi ve čtyřech evropských městech

Fotit nahé či téměř nahé lidi na veřejnosti je adrenalinový zážitek. Foto: Martin Gabriel Pavel
Fotit nahé či téměř nahé lidi na veřejnosti je adrenalinový zážitek. Foto: Martin Gabriel Pavel

Martin Gabriel Pavel nafotil sérii fotografií nahých lidí ve veřejném prostoru čtyř středoevropských měst – Brna, Bratislavy, Budapešti a Vídně. Modely si nevybíral, bral každého. Fotografiemi zároveň upozornil na kolorit míst v pozadí. Upozornění: Tento článek obsahuje nahotu.

Toto je již váš pátý projekt s názvem Daily portrait. V čem spočívaly ty předchozí? Byli na nich modelové také nazí?

V roce 2011 jsem před bílou stěnou v pražském ateliéru natočil 365 portrétů horní poloviny těla na digitální zrcadlovku. Portrétovaní si mysleli, že je fotím. Muži byli nazí a ženy ve spodním prádle. V roce 2012–2013 jsem fotil lidi od pasu nahoru v ulicích Prahy na Polaroid. Tam už některé ženy neměly podprsenku. V roce 2014 jsem v pražském metru natočil přes tisíc nicnetušících lidí kamerou skrytou v brýlích. V roce 2015–2017 jsem nechal kolovat fotoaparát po berlínských bytech, kde účastník vyfotil dalšího účastníka, kterého předtím neznal, a tak dále. Fotografována byla celá postava a polovina lidí se svlékla úplně.

Ukázat se nahý vyžaduje kus odvahy. Foto: Martin Gabriel Pavel

Poslední ročník jsem dělal v Brně, Bratislavě, Budapešti a ve Vídni, kde jsem mezi roky 2018 a 2020 postupně žil a portrétoval lidi v rušných ulicích i odlehlých místech na periferiích, ale i v interiérech. Fotil jsem lidi od pasu nahoru nebo celé postavy. Až na pár výjimek byli už všichni nazí.

Co pro vás nahota představuje? Co ukazuje navíc o lidech, kromě pár decimetrů čtverečních jejich těla?

Pro mě nepředstavuje vůbec nic, spíš bych se zeptal, co pro lidi a společnost představuje oblečení. Portrétuju lidi, ne lidi zabalené do textilií. Nahota je základní, oblečení je něco přidaného.

Fotografie upozorňují i na pozoruhodné stavby. Všichni teď jistě obdivujete budovu Slovenského národního archivu od Vladimíra Dedečka. Foto: Martin Gabriel Pavel

Liší se nějak focení nahé ženy od focení nahého muže?

Neliší se v ničem.

Měl jste nějaký horní věkový limit?

Mám jen dolní věkový limit 18 let. Snažím se shánět starší lidi, protože ti se nazí fotit moc nechtějí. Je to dané tím, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější