Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šéf humanitární organizace: Pomáhali jsme dívce, která byla v podstatě skelet. Když si na tenhle pohled zvyknete, je zle

Zraněná barmská matka s novorozencem v polní nemocnici na barmsko-thajské hranici. 2002. Foto: Martin Bandžák
Zraněná barmská matka s novorozencem v polní nemocnici na barmsko-thajské hranici. 2002. Foto: Martin Bandžák

Martin Bandžák, ředitel humanitární organizace Magna a držitel několika ocenění Czech Press Photo v rozhovoru pro Deník N popisuje hrůzy, které během svých misí zažívá. Nejvíce ho rozčiluje kritika, že fotografové nemají světu ukazovat příliš drastické snímky. Bandžák za tím vidí snahu nevyrušovat lidi, kteří si jinak žijí v klidu.

Knihu fotografií Martina Bandžáka si můžete pořídit na e-shopu Deníku N. Celý výtěžek z jejího prodeje směřuje na podporu lékařských projektů MAGNA. 

S manželkou Denisou jste humanitární organizaci Magna založili v roce 2001. Příští rok to tedy bude dvacet let, co pomáháte dětem po celém světě. Dá se odhadnout, kolik lidí jste za tu dobu zachránili?

Pokud slovo „zachránili“ znamená, že jsme je léčili, je to okolo 200 tisíc lidí ročně.

Jaké procento z toho tvoří děti? Na ty se Magna soustředí nejvíce.

Humanitární projekty jsou v těch ohrožených oblastech obecně zaměřené na celou populaci. Ale většinu pacientů tvoří děti a ženy. To jsou ty nejzranitelnější skupiny. Zaměřujeme se na boj proti podvýživě, staráme se o těhotné a kojící matky, naše HIV projekty se zaměřují právě na děti a matky.

Tedy mluvíte o tom, že bráníte přenosu HIV z matky na dítě.

Ano. A když ten přenos přece jen nastane, řešíme léčbu HIV pozitivních dětí… A ano, léčíme třeba i malárii… To jsou nemoci, které se v oblastech, v nichž působíme, vyskytují a jejich oběťmi jsou nejvíce také děti.

Když zmiňujete podvyživené děti, dá se na ten pohled zvyknout?

Myslel jsem si, že jsem už zvyklý, ale nedávno jsem byl v Kongu v Yumbi, kde provozujeme nemocnici, a tam přivedli malinké dítě. Bylo mu prý deset let, ale byl to v podstatě skelet. Ta dívka sotva stála na nohách. Lékaři ji svlékli donaha,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější