Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bouřka a vichřice. Proč Slováci ve velkém zatýkají své soudce? Nitky sahají až ke Kočnerovi

Nedávno zatčení slovenští soudci Katarína Bartalská, Richard Molnár a Jarmila Urbancová. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Nedávno zatčení slovenští soudci Katarína Bartalská, Richard Molnár a Jarmila Urbancová. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Na Slovensku policie od jara zadržela a obvinila patnáct soudců včetně těch nejvýše postavených. Do rukou vyšetřovatelů je dostal jeden telefon a soudce s nebývalou kariérou.

Vladimír Sklenka má kariéru hodnou filmu – rychlou, dramatickou –, ale bez šťastného konce. Ještě v roce 2004 pracoval jako osobní strážce a vlastním vysokým tělem kryl záda předsedovi parlamentu i předsedovi Nejvyššího soudu.

Při tom všem studoval práva a v roce 2009 se z tělesného strážce změnil na asistenta soudců u Nejvyššího soudu.

A o pět let později stanul před prezidentem Gašparovičem už ne jako doprovod zastíněný jinými a důležitějšími, ale jako muž v popředí, který je právě jmenován do funkce soudce.

Za další dva roky už byl předsedou okresního soudu Bratislava I.

Už taková kariéra by stačila na zajímavý životopis. Jenže před několika měsíci se Sklenka stal jednou z hlavních postav ještě většího dramatu.

Odehrává se prakticky souběžně s pandemií koronaviru, shodou okolností také ve dvou vlnách, a policie si jej pro sebe nazvala akce Bouřka a Vichřice. Nejprve 11. března zadržela 18 lidí a obvinila je z korupce, zasahování do nezávislosti soudu a maření spravedlnosti.

Třináct ze zadržených byli soudci a seznam obsahoval i prominentní jména, jako je Jarmila Urbancová, pověřená vedením Nejvyššího soudu, a státní tajemnice na ministerstvu spravedlnosti Monika Jankovská.

Zatčená slovenská soudkyně Monika Jankovská. Foto: Tomáš Benedikovič

Tisíce tajných zpráv

Obviněné spojuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější