Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Živě: Bidenovi příznivci slaví nového prezidenta USA, Trump prohru odmítá

Malá holčička má v preferencích jasno. O chvíli později uvítala zmrzlinu zadarmo. Foto: Jana Ciglerová, Deník N
Malá holčička má v preferencích jasno. O chvíli později uvítala zmrzlinu zadarmo. Foto: Jana Ciglerová, Deník N

V ulicích amerických měst vypukly oslavy příznivců zvoleného 46. prezidenta USA, přinášíme reportáž z Miami. Sčítání zbylých hlasů napříč státy stále pokračuje, na výsledku už ale nic nezmění – pokud tak za určitých okolostí neučiní soudy nebo volitelé, to by ale vyžadovalo změnu bezprecedentních rozměrů. Joe Biden v projevu slíbil sjednocovat „Ameriku pro všechny“.

grafika

On-line: Americké volby

Trump získal 81 procent hlasů. Podle floridského politického deníku Florida Politics je to varovný signál pro oba muže: pro Trumpa proto, že má ve straně pětinovou opozici a hlasy těchto voličů může v listopadových prezidentských volbách potřebovat, a pro DeSantise, že je ve svém státě méně populárnější než jeho stranická kolegyně.

„DeSantis navíc Trumpa při svém odchodu z voleb podpořil, zatímco Haley ne,“ upozorňuje deník Axios.

Trump si za Floridu připsal 125 delegátů. (Florida Politics, Axios)

Prezidentské primárky letos od počátku vyznívaly zcela jednoznačně a demokrat Biden i republikán Trump si zajistili počet delegátů potřebný pro vítězství minulé úterý. Kampaň tak nezvykle brzy dospěla do finální fáze, v níž proti sobě stojí 81letý prezident bojující s nízkou popularitou a 77letý exprezident, který kvůli bezprecedentním obžalobám střídá předvolební mítinky s návštěvami soudů a stupňuje polarizující rétoriku.

O víkendu Trump zavítal do Ohia, kde ve zhruba 90minutovém projevu mimo jiné prohlásil, že někteří migranti přicházející do USA „nejsou lidi“, a následně je označil za zvířata. Když hovořil o svých plánech souvisejících s automobilovým průmyslem, avizoval, že v případě jeho volební porážky bude následovat „masakr“.

Jakkoli Trump a Biden mají jisté vítězství, proces volby stranických kandidátů bude v USA pokračovat podle plánu až do června. Výsledky dnešního hlasování v pěti státech by měly být jasné v noci na středu, jako první končí hlasování na Floridě, a to v 19:00 místního času (půlnoc SEČ). Zde však na rozdíl od čtyř dalších států hlasují v prezidentských primárkách jen republikáni.

Dvě hlavní politické strany své kandidáty do listopadových voleb oficiálně oznámí na letních nominačních sjezdech. Republikánský je na programu v polovině července, demokratický o měsíc později. Aktuální průzkumy preferencí favorizují spíše Trumpa, situace je však mimořádně nevyzpytatelná, zejména kvůli nezávislým kandidátům a Trumpovým trestním procesům. (ČTK)

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Americké volby

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější