Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ubohá mrskavka bledá, informační paradox černých děr a nešťastný případ skotského fotbalového rozhodčího

Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N
Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N

Prvokům, přinejmenším některým, to docela myslí. Káva bez kofeinu se vyrábí průmyslověji, než si možná myslíte. Z černé díry se nakonec všechno dostane ven – v jistém smyslu slova. Je tu další Částečný součet dění ve vědě a technice.

Dvířka se podařilo zavřít – ta nejvzdálenější pozemská dvířka ve vesmíru. Což je dobrá zpráva. Řeč je samozřejmě o sondě OSIRIS-REx, jejíž příběh sledujeme už třetí týden. Není tak docela jasné, kolik horniny z asteroidu Bennu poveze sonda domů, šéf projektu Dante Lauretta věří tomu, že by to mohl být celý kilogram. Minimální cíl byl 60 gramů.

Zemřel profesor Rudolf Zahradník, muž, který v kritické chvíli zachránil nynější Akademii věd ČR před zánikem, kterého si váží Angela Merkelová natolik, že si najde čas soukromě přijet na jeho pohřeb, který odmítl kandidovat na prezidenta – a kromě toho všeho (a před tím vším) významný kvantový chemik.

Víte, jak se vyrábí káva bez kofeinu? Je to docela drsná chemie. Používá se k tomu buď ethylacetát (pro znalce české literatury šedesátých let: to je to rozpouštědlo, které na svých služebních cestách stále sháněl Jacek Jošt v Páralově Katapultu), nebo methylenchlorid (mimo jiné účinný odstraňovač nátěrů, v EU zakázaný). Existují i decentnější postupy, jsou však dražší. Vždy se pracuje se zelenými zrny, až potom se káva praží. Rozpouštědlo se sice spolehlivě vypláchne a produkt má všechny bezpečnostní atesty, na jaké si vzpomenete, ale ten pocit… dáte si decaf? Já raději heřmánkový čaj.

Prvok je mnohobuněčný organismus o velikosti jedné buňky. Neopakujte tuhle formulaci před

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Částečný součet

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější