Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vztah EU–USA dál v Trumpově režii, anebo v rukách Bidenových: Jak moc se mohou lišit?

Donald Trump, Joe Biden a EU mezi nimi. Foto: Department of defense, německá vláda a Adam Schultz, CC BY-NC-SA 2.0
Donald Trump, Joe Biden a EU mezi nimi. Foto: Department of defense, německá vláda a Adam Schultz, CC BY-NC-SA 2.0

Donald Trump za necelé čtyři roky v Bílém domě vystoupil z řady mezinárodních organizací a během jeho působení se zhoršily americké vztahy s EU. Evropské unii hrozil obchodní válkou a dovozními cly na automobily, odstoupil od Pařížské dohody o změně klimatu. Analytici na obou stranách Atlantiku nyní spekulují, jaké jsou scénáře dalšího vývoje euro-amerických vztahů.

Podle většiny spekulací je to multilaterálně uvažující demokrat Joe Biden, kdo může vztahy s nadnárodní organizací – EU, s Berlínem i Paříží zase urovnat. Ani on už je ale nevrátí do doby přetrumpovské.

Pro EU – a v jejím rámci i pro ČR – je z hlediska vztahů s USA zásadních několik věcí.

1. Bilaterální vztahy a spojenectví

Vztahy mezi EU a USA se od nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu výrazně zhoršily. Trump několikrát urazil řadu svých spojenců v čele s nejsilnějším státem EU Německem. V sobotu na svém předvolebním vystoupení v Pensylvánii dokonce zařadil Německo do jedné řady spolu s Čínou a Íránem, které považuje za nepřátele USA: „Čína se mě chce zbavit, Írán se mě chce zbavit. Německo se mě chce zbavit.“ A nebylo to poprvé.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas naopak řekl v Tagespiegel am Sonntag:

„Museli jsme poslouchat, jak Trump popisuje Čínu, Rusko a Německo jedním dechem jako své největší nepřátele. To musí skončit.“ Maas sice odmítl otevřeně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americké volby

Evropská unie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější