Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vědec státu nabídl metodu na plošné testování. Nemá certifikaci, odmítl ho Prymula

Exministr zdravotnictví Roman Prymula. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Exministr zdravotnictví Roman Prymula. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Specialista na DNA a testování Emanuel Žďárský tvrdí, že vyvinul jednoduchou, levnou a spolehlivou formu testování na přítomnost nákazy covid-19. Díky jeho modifikaci testovací sady prý lze otestovat až 200 tisíc lidí denně. Stát ale jeho metodu nechce do boje s pandemií nasadit. Podle exministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) a premiéra Andreje Babiše (ANO) jde o dezinformaci a testování nemá certifikaci. Vše má prověřit nový ministr Jan Blatný (za ANO).

Specialista na DNA a neúspěšný kandidát do Senátu Emanuel Žďárský tvrdí, že vyvinul metodu testování ze slin, která mnohem úspěšněji odhaluje onemocnění covid-19 a je vhodná na celoplošné testování. Už na jaře ji nabídl vládě Andreje Babiše (ANO) a ministerstvu zdravotnictví, aby s její pomocí otestovali národ.

„Nabídl jsem tento způsob testování státu v březnu a v květnu. Když jsem se nedávno potkal se svým spolužákem Jaroslavem Flegrem, všechno si prověřil a pak na Facebooku zveřejnil, co se celou dobu dělo,“ vysvětlil Žďárský Deníku N. Za několika hodin od zveřejnění nabral Flegrův příspěvek tisíce sdílení a dalších interakcí, a dostal se tak k celé řadě lidí. Premiér nicméně jeho tvrzení označuje za dezinformaci a metodě nedůvěřuje ani exministr Roman Prymula.

Stát Žďárského nabídku dodnes nevyužil. Podle bývalého ministra zdravotnictví Prymuly resort požádal Ždárského, aby si svou metodu, která má díky vybavení jeho laboratoře zvládnout zpracovat 200 tisíc vzorků denně a stát zhruba sto korun za test, nechal certifikovat. To se však nestalo.

„Žádná žádost tohoto typu nebyla na ředitelství Státního zdravotního ústavu doručena (SZÚ),“ reagoval na otázky ředitel SZÚ Pavel Březovský, jehož instituce podobné certifikace vydává.

Jenže podle Žďárského si mohla Babišova vláda jeho metodu nechat prověřit sama.

Jsme si vědomi vážnosti zhoršující se situace s epidemií koronaviru a naší absolutní prioritou je přinášet spolehlivé a ověřené informace. Většina obsahu o covidu je k dispozici zdarma v části Minuta N nebo v podcastech Studia N. Rozhodli jsme se také odemykat vybrané články o koronaviru. Budeme rádi, když naši práci podpoříte předplatným, abychom vám mohli dlouhodobě poskytovat kvalitní informační servis.

„Když je to všechno tak prosté, proč to neprodal jakékoliv komerční společnosti,“ reagoval Prymula vyhýbavě na dotaz, proč si stát nenechal sám prověřit metodu, která mu byla nabídnuta zdarma. Exministr nové metodě nedůvěřuje. „To jsou závěry expertů kulatého stolu,“ dodal exministr. Vědci se podle něj nepodařilo postup obhájit před dalšími odborníky. „Nebyla nám představena žádná data, na základě kterých by se dal test posoudit. Doporučili jsme provedení klinické validační studie a certifikaci,“ doplnil k tomu na Twitteru šéf ministerské laboratorní skupiny Marián Hajdúch.

Žďárský ale argumentuje tím, že kulatý stůl se týkal něčeho jiného – testování na cystickou fibrózu.

 

Sám Žďárský přiznal, že o certifikaci nepožádal. „Certifikaci musejí mít podle českých zákonů jen soukromé subjekty a stojí 200 tisíc. Já jsem už 15. března, kdy byly kolem certifikací zmatky, protože ještě nikdo nic nevěděl, žádal, aby se stát nespoléhal na čínské protilátkové testy, ale aby se pokusil ověřit naši metodiku, kterou nechceme prodávat, ale chceme ji dát státu zadarmo,“ říká vědec. Celoplošné testování má podle něj po ověření účinnosti testů dělat stát, ne soukromá firma.

„Jeho odpověď je opět nekorektní. Ano, státy provádějí testování ve své režii, ale komerčními sety. V Evropě všechny, teď k tomu přijala strategii EU,“ reagoval na vědcova slova exministr Prymula.

Líbí se vám článek Deníku N? Pokud nechcete přijít o ty další, objednejte si do mailu některý z našich přehledů, které pravidelně posíláme. Vybrat si můžete na této stránce.

K čemu jsou certifikace

Podle Flegra i Žďárského je metoda testování ze slin mnohem úspěšnější než dosavadní testy, které mají chybovost až 30 %. „K čemu je certifikace, když je to stejně nekvalitní?“ ptá se Žďárský. Totožný způsob testování ze slin přitom podle něj schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a používá se po celém světě nejen na covid-19, ale třeba i na chřipku.

Když ovšem Flegr příspěvek, který se šíří na sociálních sítích, zveřejňoval, nevěděl, že Žďárský nikdy o certifikát nepožádal. „Jemu se podařilo testovací metodu modifikovat, aby se mohla použít naráz na tisíce vzorků. Už v dubnu byl schopný dělat tisíce vzorků denně. Vím, že se snaží o dobré věci, ale nevidím do toho, jak to dotahoval,“ přiznal vědec.

Na Flegrův příspěvek o složitém vyjednávání se státem následně reagoval premiér Babiš, který jej označil za dezinformační. Zdůraznil ale, že vše nechá prověřit. „Já jsem samozřejmě všechny e-maily od pana Žďárského přeposílal na ministerstvo zdravotnictví a požádám nového pana ministra Jana Blatného, aby celou záležitost prověřil,“ napsal premiér na Facebooku. Blatný Deníku N do vydání článku neodpověděl, jak dlouho bude prověřování trvat.

Bývalý ministr Prymula se ovšem domnívá, že Žďárský s Flegrem jednají nestandardně. „Je to klasická cesta, jak nestandardně prosadit nějaké testy,“ reagoval Prymula na tvrzení vědců. Žďárský ale opakovaně zdůraznil, že chtěl dát know-how státu zdarma, bez nároku na nějaký osobní profit. Chtěl prý údajně jen to, aby si stát jeho metodu prověřil.

 


Křest N: Czechy. To nevymyslíš.
Zveme vás na křest knihy Czechy. To nevymyslíš. Polský autor nám ukazuje naši zemi tak, jak my ji nikdy vidět nedokážeme – zvenčí, přitom zasvěceně, s velkou znalostí faktů a s láskou.

S autorem knižní novinky Edice N Aleksanderem Kaczorowskim si v úterý 16. dubna od 19 hodin v Knihovně Václava Havla bude povídat vědecký redaktor Deníku N Petr Koubský nejen o knize, ale také o vztahu Poláků a Čechů, o podobnostech a rozdílech mezi dvěma blízkými, ale občas dramaticky odlišnými sousedními zeměmi.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Covid-19

Odemčeno o koronaviru

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější