Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V Praze vás otestují skoro hned, v Mostě či Jilemnici se čeká i týden. Dostupnost testů na covid se po Česku dramaticky liší

Testování na covid-19 před pražskou Vinohradskou nemocnicí. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Testování na covid-19 před pražskou Vinohradskou nemocnicí. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Liší se nejen lhůty pro objednání, ale také ceny za testy pro samoplátce. Ačkoliv ministerstvo stanovilo strop na 1756 korun, v Praze se testuje i za více než devět tisíc.

Plošné testování lidí na přítomnost koronaviru si ministerstvo zdravotnictví stanovilo jako jednu ze tří klíčových priorit v boji proti pandemii. Než však vláda o jeho spuštění rozhodne, jsou lidé odkázáni na stávající systém testování pomocí PCR testů. Kdo se setkal s nakaženým nebo má příznaky, tomu lékař vyplní žádanku a pojišťovna test zaplatí. Otestovat se mohou také samoplátci.

V některých místech ale může být problém najít volný termín pro otestování. Zatímco v Praze je v tuto chvíli, tj. v pondělí 2. 11. kolem poledne, možné se nechat otestovat ještě téhož dne hned na jedenácti místech, v některých regionech musí lidé čekat několik dnů. Oproti minulému týdnu se na řadě míst situace zlepšila a termíny jsou dostupné dříve, stále jsou ale místa, kde se na testy čeká i déle než týden.

Problém může představovat také vzdálenost, v některých krajích se testuje pouze v několika městech a doprava do nich z vzdálenějších míst může být pro seniory či nemocné obtížná.

Jsme si vědomi vážnosti zhoršující se situace s epidemií koronaviru a naší absolutní prioritou je přinášet spolehlivé a ověřené informace. Většina obsahu o covidu je k dispozici zdarma v části Minuta N nebo v podcastech Studia N. Rozhodli jsme se také odemykat vybrané články o koronaviru. Budeme rádi, když naši práci podpoříte předplatným, abychom vám mohli dlouhodobě poskytovat kvalitní informační servis.

Na letišti za devět tisíc korun

Hlavní město je pokryté nejhustší testovací sítí, což nepřekvapí. K dispozici je celkem 46 míst, na které se lze předem objednat a zarezervovat si konkrétní čas. Kromě nemocnic v Motole, Na Bulovce nebo ve střešovické ÚVN je možné se nechat otestovat také v centru města například v Revoluční nebo ve Spálené ulici, tedy v pěší vzdálenosti od Václavského náměstí či hlavního nádraží.

Na osmi místech v Praze si můžete nechat odebrat vzorky přímo z auta, to je možné například na pražském Výstavišti, u veleslavínského zámečku či před fakultní nemocnicí na Vinohradech.

S žádankou od lékaře otestují Pražany na třiceti místech, jedenáct z nich mělo v pondělí v poledne volný termín ještě na dnešní den, pět nabízí volná místa na zítřek. V hlavním městě je dostupný portál, na kterém lze vyhledat dostupná testovací místa nejen v Praze, ale i ve Středočeském kraji. Ministerstvo zdravotnictví pak eviduje seznam všech testovacích míst v republice.

Na šesti místech v Praze se lze otestovat bez rezervace přesného času, avizovaná doba čekání je do půl hodiny. Tímto způsobem testují například u Thomayerovy nemocnice nebo Na Bulovce.

Ze zkušeností tří našich redaktorů otestovaných minulý týden vyplývá, že objednat se v Praze na testy šlo velmi snadno i v praxi. V jednom případě proběhlo otestování téhož dne, kdy bylo indikováno. V dalších dvou případech byl volný termín hned následující den. Z laboratoře ve Spálené dorazily výsledky po devíti hodinách od otestování, z EUC laboratoří na Veleslavíně za 24 hodin.

Na více než třiceti místech v hlavním městě se mohou nechat otestovat také samoplátci. Ceny se velmi liší. Pohybují se od 1600 korun do téměř deseti tisíc. Ministerstvo zdravotnictví sice cenu zastropovalo částkou 1756 korun, některé soukromé laboratoře ji ale násobně překračují s tím, že za to zájemcům zaručují zrychlené dodání výsledku.

Za 6900 korun nabízí provedení testu například Covidpoint v Praze 8, provozovaný spolkem Česká společnost AIDS pomoc. Zde avizují dodání výsledků testu nejpozději do dvou hodin od odebrání. Testování probíhá od rána až do půlnoci s tím, že nabízejí potvrzení pro policii, kdyby testovaného kontrolovala při pobytu venku po jednadvacáté hodině.

Zrychlené dodání výsledků slibují i některé další laboratoře, jako například EUC Lab spadající pod investiční fond Tuffieh Funds, který založil současný předseda dozorčí rady Jan Blaško. EUC nabízí výsledky do čtyř hodin, testovaný za tento servis zaplatí čtyři a půl tisíce korun.

Zdaleka nejvyšší částku si ale účtují na Letišti Václava Havla, kde odběry provádí společnost GHC Genetics vlastněná americkým fondem The National Capital Trust of Washington, 20% podíl drží pražský podnikatel Viktor Furman. Za expresní test s výsledkem do dvou hodin požadují 9250 korun. Odběrové místo se nachází v neveřejné části Terminálu 1 a je určeno zejména pro cestující, kteří do Prahy přiletěli.

Další odběrová místa se nacházejí také ve veřejné části letiště a v provozu jsou od čtvrté hodiny ranní do půlnoci. Cena se tam pohybuje od 1750 až do zmíněné částky 9250 korun.

Brno a Ostrava: zítra, ale i za týden

V moravské metropoli se testuje na deseti místech, například v nemocnici u sv. Anny, v Dětské nemocnici FN Brno, ale také na poliklinice na Lesné nebo ve Spadia Lab na Veveří.

V poslední jmenované jsou první volné termíny dostupné pro lidi se žádankou až na čtvrtek, samoplátci se mohou objednat už na zítřek. Podobně je na tom nemocnice u sv. Anny, kde mají volný termín na středu.

Ještě delší čekací lhůtu hlásí v bohunické nemocnici, kde je možné se nechat otestovat z auta. První volný termín je ale až na pátek. Pro pěší jsou dostupné termíny o den dříve.

Brno má také speciální odběrové místo pro dětské pacienty doprovázené rodiči, kteří mohou využít testování z auta nebo běžnou formu. Pro „nespolupracující“ děti mají v brněnské dětské nemocnici připravenou ambulanci. Tam je však volný termín nejdříve v pátek. Na testy prováděné z auta jsou poslední dva volné termíny na středu.

I v Brně se ale šlo v pondělí ráno objednat ještě na týž den do laboratoří Elisabeth Pharmacon, kde začali kromě samoplátců provádět testy i lidem se žádankou. Před pondělním polednem byly volné termíny na zítřejší den v podvečer.

Ostrava umožňuje zájemcům nechat si udělat stěry na šesti lokalitách. Polovina z nich ale nemá dostupný online rezervační systém. Nejbližší volný termín na středu evidují v nemocnici Agel ve Vítkovicích, Zdravotnický ústav má volný termín na čtvrtek a laboratoře Spadia pak nabízí volná místa až na příští pondělí.

V regionech: velké rozdíly

V regionech probíhá testování ve vybraných městech. Stručný průřez situací naznačuje, že je značně nevyrovnaná, ale obecně horší než ve třech největších městech Česka. Například v Libereckém kraji se lze dát otestovat pouze ve čtyřech městech reprezentujících jednotlivé okresy – v Liberci, Jilemnici, Jablonci nad Nisou a v České Lípě (ne tedy ve městech jako Turnov či Semily). Stejně tak se provádějí odběry pouze ve čtyřech městech v Pardubickém a Plzeňském kraji.

Pro některé seniory bez auta nebo nemocné lidi může být právě vzdálenost k odběrovému místu problematická. Buď se tam sami nedostanou, nebo se z obav z dlouhé cesty hromadnou dopravou na otestování raději nevypraví. To je případ i Anny H. (57) z Moravské Třebové: má příznaky, ale do nejbližšího města, kde se provádí odběry, je to 45 minut cesty autobusem. Auto nemá a cestu hromadnou dopravou nechce riskovat.

Pelhřimov, který se nachází v centru jednoho z nejvíce postižených regionů, je jedním z pěti měst na Vysočině, kde se lidé mohou nechat otestovat. Odběry probíhají z auta, volné termíny jsou už na zítra.

Na pozitivní trend v testování dnes na Facebooku upozornil například Jiří Štefánek, internista z Havlíčkova Brodu: „Začátkem pracovní doby jsem na testy pacienty opět objednával na termíny za cca 6 dnů, ale během dne otevřeli spoustu nových termínů ve všední dny, je vidět velká snaha,“ napsal.

Na zítřek se mohou objednat i lidé v Liberci, kde se tamní nemocnice potýká s velkým náporem v důsledku narůstajícího počtu pacientů s koronavirem. Testování probíhá také na okraji města u Vratislavic, místo však není určeno pro samoplátce. Volné termíny v tamním odběrovém místě, které zajišťuje Státní zdravotní ústav Ústí nad Labem, jsou k dispozici také už na zítřejší den.

Další z nemocnic, která čelí problémům s nárůstem covidových pacientů, je v Uherském Hradišti. Také zde se provádí testování, nemají ale online formulář, objednání je možné pouze telefonicky. Ve městě se lze otestovat ještě u soukromé společnosti Ifcor, kde je volný termín v úterý. Stejně je tomu například v Aši.

Nejhůře jsou na tom na severu Čech, například v Mostě je volná kapacita dokonce až příští pátek a v Chomutově je možné se objednat až na následující sobotu.

V České Lípě nebo v Jilemnici se lze objednat až na příští týden. Stejně tak v Šumperku, kde je první volný termín až příští středu.

Ve Středočeském kraji jsou na tom výrazně lépe, volné termíny jsou na zítřek na třech místech, další čtyři odběrová místa avizují volná místa pak až čtvrtek. Oblastní nemocnice Příbram patří právě k těm, kde první volné termíny pro odběry mají na čtvrtek. Současně z důvodu nedostatečné kapacity zastavili vyšetřování samoplátců.

Líbí se vám článek Deníku N? Pokud nechcete přijít o ty další, objednejte si do mailu některý z našich přehledů, které pravidelně posíláme. Vybrat si můžete na této stránce.

„Momentálně jsme zpomalení tím, že nám došly testovací sady na PCR testy,“ říká tiskový mluvčí nemocnice Martin Janota. „Nové by měly dorazit příští týden, tak lze čekat, že se i čekací lhůty zkrátí.“ Když byla nemocnice závislá na externích laboratořích, čekali lidé na výsledky i přes týden. Nyní si ale testy vyhodnocují v příbramské nemocnici ve vlastní laboratoři a termín na dodání výsledku mají 72 hodin. „Pokud testy provádíme u nás, obyčejně se pacienti dozví výsledek do druhého dne, pakliže do toho nepřijde víkend,“ uvádí Janota.

Příbramská nemocnice stejně jako jiné středočeské nemocnice nabídla v září rychlotesty seniorům zdarma. V polovině října však toto testování ukončila z důvodu malého zájmu.

S přispěním Ivana Adamoviče.

 

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Covid-19

Odemčeno o koronaviru

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější