Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V Praze je ANO nijaké, hraje zákulisní hry a obchoduje s funkcemi, říká Stuchlík a chce vedení hnutí stočit doprava

Někdejší kandidát ANO na primátora Prahy, Petr Stuchlík. Foto: ANO
Někdejší kandidát ANO na primátora Prahy, Petr Stuchlík. Foto: ANO

Někdejší pražský lídr hnutí ANO Petr Stuchlík mnohé překvapil, když v pátek oznámil kandidaturu do vedení hnutí. Stuchlík, který dosud ani není členem ANO, v rozhovoru pro Deník N řekl, že chce zabránit tomu, aby hnutí dál směřovalo doleva.

V pátek jste podle serveru iDnes.cz pražským členům hnutí ANO v dopise oznámil, že chcete kandidovat do vedení hnutí. Co vás k tomu vedlo?

Vedla mě k tomu poptávka členů z pražské organizace a také poznání, že pražská organizace hnutí ANO potřebuje tvář. Když se nad tím zamyslíte a podíváte se na minulé roky, kdy pražské ANO ovládalo magistrát, tvář nemělo. Možná to byl Martin Stropnický, ale ten byl spíš veřejností vnímaný jako ministr obrany. Když se zeptám já vás, vám se někdo vybaví?

Napadá mě třeba poslanec Patrik Nacher nebo někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková.

Osobnosti tam určitě jsou, nepochybuji o tom, ale Patrik Nacher není členem, takže je to externí tvář. Paní exministryně Válková je jistě také osobnost, ale jenom v části organizace a věnuje se spíše celostátní než komunální politice.

Chápu to tedy správně, že za vámi chodili členové hnutí ANO a žádali vás, abyste kandidoval?

Ano, v zásadě už od začátku předvolební kampaně. Řekl jsem si však, že takový krok musím udělat po pečlivém zvážení. Věnoval jsem vánoční svátky přemýšlení, abych se definitivně rozhodl, protože si uvědomuji, že to může někoho překvapit. Nepochybuji však, že interní konkurence může hnutí ANO jenom prospět.

Zmínil jste, že Patrik Nacher není členem, ale ani vy sám nejste členem hnutí ANO. Nebylo by tedy lepší počkat na schválení a až pak usilovat o post ve vedení hnutí?

Celostátní sněm je jednou za dva roky a já jsem byl přijat do organizace na Praze 1 13. prosince. Dle ujištění vedení celého hnutí by všechny následující formální procesy schvalování neměly být problém. Ale teď vnímám, že někteří členové v Praze možná budou chtít formální schválení obstrukcemi oddálit. Je tu ovšem stále dohoda na úrovni nejvyšších představitelů hnutí, nemyslím tím pana premiéra, a není důvod jí nedostát.

Mohl byste být konkrétnější, kdo by mohl ty obstrukce dělat?

Nechci nikoho obviňovat. Jen mě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější