Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Komunisté si s čínskými soudruhy vyříkávali darované roušky. Nelíbí se jim, že je platil zájemce o Dukovany

Ilustrační foto. Foto: Vít Šimánek, ČTK
Ilustrační foto. Foto: Vít Šimánek, ČTK

Čeští komunisté si v posledních dnech museli vyjasňovat své vztahy s čínským velvyslanectvím v Praze. Dlouhodobě nadstandardní vztahy narušil dar dvou set tisíc kusů roušek, které převzal šéf českých komunistů Vojtěch Filip. Jak ale zjistila redakce Deníku N, roušky KSČM neposkytla čínská komunistická strana, ale dvě soukromé firmy.

Jednou z nich je China General Nuclear Power Group (CGN). Ta se přitom uchází o výstavbu nového bloku dukovanské jaderné elektrárny. Právě kvůli zatajení skutečných dárců si čeští komunisté museli své vztahy s čínským velvyslanectvím vyjasňovat. Potvrdil to místopředseda KSČM pro ekonomiku a hospodářskou činnost Václav Ort.

Právě on byl jedním z členů vedení strany, který měl o daru informace. Minulý týden Deníku N řekl, že roušky mají putovat do okolí jaderné elektrárny Dukovany, o skutečných původcích daru ale nevěděl. Obdobně hovořil také šéf českých komunistů Vojtěch Filip. „Jde o dar mezinárodního oddělení ÚV Komunistické strany Číny. Že se na něm podílela některá z firem z Čínské lidové republiky, je možné. Pro nás je to vztah mezistranický,“ řekl minulý týden Vojtěch.

Tento týden ale čeští komunisté hovoří jinak a přiznávají, že muselo dojít k vyjasnění vzájemných vztahů. „S čínskou ambasádou jsme se domluvili, že jestli ještě budeme někdy přebírat dary od čínské komunistické strany, tak to budou vyloženě dary od čínské komunistické strany. A ne od nějaké firmy. A my na tom trváme,“ uvedl Ort.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější