Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Útok v Nice rozvířil napětí ve společnosti. Francouzská policie zatkla dalšího podezřelého

Bezpečnostní síly stráží vchod do katedrály Notre Dame ve francouzském Nice při vyšetřování teroristického útoku, 29. 10. 2020. Foto: Eric Gaillard, Reuters
Bezpečnostní síly stráží vchod do katedrály Notre Dame ve francouzském Nice při vyšetřování teroristického útoku, 29. 10. 2020. Foto: Eric Gaillard, Reuters

Francie se už podruhé za poslední dva týdny vzpamatovává z brutálního útoku nožem, který v obou případech provedli islamističtí teroristé. Včerejší útok se navíc stal den před opětovným lockdownem země, která bojuje s druhou vlnou koronavirové epidemie.

Podle posledních informací francouzské televizní stanice France Télévisions, odvolávající se na zdroj ze soudního prostředí, byl včera večer vzat do vazby 47letý muž, který je podezřelý z kontaktu s útočníkem.

Ten v bazilice v jihofrancouzském Nice včera ubodal k smrti tři lidi. Zatímco vyšetřování stále probíhá, francouzský prezident Emmanuel Macron po incidentu řekl, že země byla napadena „islamistickým a teroristickým šílenstvím“.

Z teroristického útoku je podle prohlášení francouzského prokurátora Jeana-Francoise Ricarda podezřelý 21letý Tunisan Bráhím Avísáví, který podle svědků opakovaně křičel „Alláhu akbar“, dokud ho městští policisté nepostřelili a nebyl převezen na jednotku intenzivní péče.

Podezřelý připlul na ostrov Lampedusa 20. září a po 14denní karanténě byl přesunut do města Bari. Do Francie se dostal nelegálně a měl u sebe dokumenty vydané italským Červeným křížem.

Oběti

První obětí byl 55letý kostelník, otec dvou dětí, který by dnes slavil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Terorismus

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější