Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prezident Biden: vítěz ze státu, kde po volbách zakopávají válečnou sekeru

Joe Biden chce investovat téměř dva biliony dolarů do boje USA s dopady pandemie covidu. Foto: ČTK/AP
Joe Biden chce investovat téměř dva biliony dolarů do boje USA s dopady pandemie covidu. Foto: ČTK/AP

Američané rozhodli: Joe Biden v dlouhém a těsném sčítání získal většinu ve sboru volitelů prezidenta USA a v nejdůležitějších volbách světa porazil Donalda Trumpa. Sečtení dosud nerozhodnutých států na tom už nic nezmění. Jakým prezidentem bude? Některé naděje v něj vkládané nejspíš nesplní. Ale jeho hlavním úkolem bude přesvědčit svou zemi, že je čas na starý indiánský zvyk, udržovaný v jeho domovském státě Delaware.

Jen málokdo projde životem úplně bez přezdívky. Když slyšíte „Amtrak Joe“, budí to dojem bodrého amerického strýce, který má rád vlaky.

Biden začal jezdit vlakem společnosti Amtrak po tragické nehodě, jež mu krátce před Vánoci 1972 ve vteřině vzala manželku a dceru. Senátorský slib tehdy skládal v nemocnici vedle lůžek svých synů, kteří havárii přežili. Zůstal s nimi bydlet v Delaware a do Washingtonu dojížděl denně vlakem do práce.

Respektovaný deník The Washington Post krátce před volbami poukázal na to, že Bidenova letitá vášeň pro železnici může napovídat i leccos o tom, jakým může být prezidentem.

Ten lepší výklad je, že Biden má trpělivost a cit pro udržování a vylepšování věcí, které nefungují ideálně, ale mají smysl. Ten slabší, že to je spíš hledání analogie pro analogii samotnou. Ale věcí, které se jeho případným zvolením změní, je hodně.

Tedy… možná je a možná není. Zásadní v plnění politického programu pro Bidena

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americké volby

Donald Trump

Joe Biden

USA

Nezařazené, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější