Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Covid už je nejčastější příčinou úmrtí. Odkládají se i operace rakoviny, vyzývá k tvrdému lockdownu šéf lékařů

Prezident České lékařské komory Milan Kubek. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Prezident České lékařské komory Milan Kubek. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Prezident České lékařské komory Milan Kubek patří mezi zastánce nejtvrdší formy lockdownu. Argumentuje tím, že počty zemřelých jsou už příliš vysoké a za pár týdnů mohou zbytečně umírat také lidé, kteří se koronavirem nenakazili. „Nemocnice začínají odkládat i onkologické operace. Hrozí, že se zvýší počty zemřelých, kteří se nedostali k akutní péči,“ říká v rozhovoru pro Deník N.

Nový ministr Jan Blatný není mezi odbornou veřejností příliš známý. Vy jste se s ním už někde potkal?

Ne, zatím jsem neměl možnost se s ním poznat. Ale doufám, že když už jsme museli v takto kritické době vyměnit ministra, že to současnou krizovou situaci nepoznamená.

Kdy budete mít s ministrem schůzku?

Chci se s ním co nejdříve sejít a předat mu žádost, aby byla s okamžitou platností zavedena přísnější protiepidemická opatření. Stávající nefungují a zdravotnictví je před kolapsem. Za minulý týden zemřelo na covid 790 lidí. Tento týden to bude asi více než tisíc mrtvých, protože jen v úterý zemřelo 159 lidí.

Covid-19 je v současnosti již nejčastější příčinou úmrtí v České republice. Už předstihl i kardiovaskulární choroby, kterým podlehne v průměru 140 lidí denně. Na všechny druhy rakoviny umírá každý den 75 lidí. Nového ministra bych chtěl požádat, aby bouchnul pěstí do stolu a řekl, že takto to dál nejde. Musí přesvědčit ostatní kolegy ve vládě a především premiéra Babiše o tom, že je potřeba něco zásadního udělat.

Jsme si vědomi vážnosti zhoršující se situace s epidemií koronaviru a naší absolutní prioritou je přinášet spolehlivé a ověřené informace. Většina obsahu o covidu je k dispozici zdarma v části Minuta N nebo v podcastech Studia N. Rozhodli jsme se také odemykat vybrané články o koronaviru. Budeme rádi, když naši práci podpoříte předplatným, abychom vám mohli dlouhodobě poskytovat kvalitní informační servis.

Bouchat do stolu, zdá se, ministr nebude. Na včerejší tiskovce po svém nástupu do funkce řekl, že od něj slovo „přitvrdit“ neuslyšíme.

Opravdu není na co čekat. V momentě, kdy se nemocnice zahltí, budou lidé samozřejmě umírat na choroby, které by za normálních okolností byly řešitelné.

Máte tím na mysli třeba vyšší úmrtí na rakovinu? Ředitel Krajské nemocnice Liberec přiznal, že tamní lékaři už musí odkládat i onkologické operace.

Ředitel liberecké nemocnice měl odvahu to říct nahlas. Je ale téměř jisté, že se toto děje i v řadě jiných zařízení, akorát se o tom nemluví. Myslím si, že nemocnice, které dnes ještě onkologické pacienty operují, budou už příští týden tyto výkony také odkládat.

Operace rakoviny ale patří mezi akutní výkony, které by nemocnice měly nadále dělat.

Ano, zhoubné nádory samozřejmě jsou akutní. Jenže zdravotníci se musí postarat o pacienta i po operaci. Není možné ho po výkonu vyvézt ze sálu a ponechat ho osudu. Ti lidé potřebují následnou intenzivní péči. A kde se má poskytovat, když veškerá lůžka jsou obsazená pacienty s covidem?

Už nyní je jisté, že se tento problém promítne do celkové úmrtnosti u nás. S velkou pravděpodobností zemřou v blízké době i ti, kteří se covidem nenakazí, ale nedostanou se k péči.

Milan Kubek pracuje v cévní ambulanci v Praze. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Moderátor televize Nova Petr Suchoň vás v pondělí „zasypal“ v přímém přenosu svými názory na koronavirovou krizi. Vytkl vám, že kritizujete lidi, kteří o minulém víkendu zaplnili trhy na pražské náplavce. Za své chování se vám později omluvil. Ve středu televize Nova přesto oznámila, že se moderátor kvůli tomuto výstupu na čas stáhne z obrazovky. Co na to říkáte?

Především bych chtěl poděkovat televizi Nova za to, že mi umožnila oslovit veřejnost v hlavní zpravodajské relaci. Pokud by se moderátor tolik nezabýval nepodstatným detailem a nechal mě mluvit, mohli se toho diváci dozvědět více. V současné kritické situaci to byla škoda. Řekl jsem to tak i panu Suchoňovi, když mi telefonoval a omlouval se. Omluvu jsem přijal a tím to pro mne skončilo.

Nemocnice žádají o pomoc ambulantní lékaře. Ti ale namítají, že mají své práce dost a nemohou ještě vedle své praxe sloužit v nemocnicích.

Výzva je logická jen na první pohled. Ambulantní specialisté spolu s praktickými lékaři tvoří první linii obrany, protože se snaží co nejvíce pacientů řešit mimo nemocnici. Pacienti se za stávající situace obávají jít do nemocnice, které navíc ani odložitelné výkony nepřijímají.

Takže řadu stavů, které by se normálně léčily v rámci hospitalizace, nyní lékaři řeší ambulantně. Není to ideální. Pokud bychom vyklidili první linii obrany a odešli do nemocnic, stáhnou se za námi do nemocnic i pacienti.

Nechci srovnávat zápřah ambulantních a nemocničních lékařů. Přece jen se ale na ambulancích neslouží noční služby, lékaři tam nepracují dvanáct hodin v neprodyšných oblecích. A nemocnice teď potřebují pomoc všech, kteří rozumí medicíně.

Požádal jsem zejména mladší kolegy ambulantní specialisty a praktické lékaře, aby nad rámec svých běžných pracovních povinností zvážili možnost kolegiální výpomoci v nemocnici. Například účastí na pohotovostních službách. Prostor vidím zejména v těch ambulantních zdravotnických zařízeních, kde pracuje více lékařů, a kde tedy mohou provoz omezit bez přerušení péče o pacienty.

Většina ambulantních lékařů ale nemá kapacitu na to, aby po své práci šli ještě na noční službu. Navíc je potřebují jejich pacienti. Je také důležité říct, že lékaři v ambulancích jsou obecně starší než zdravotníci v nemocnicích. Průměrný věk praktického lékaře je 56 let, u pediatrů 60 let. Nemocniční personál je v průměru o několik let mladší, protože než si můžete otevřít svou praxi, musíte mít zkušenosti z nemocnice.

Vakcína je jediné světlo na konci tunelu

Vy jste před dvěma týdny vyzval české lékaře v zahraničí, aby přišli pomoci našim nemocnicím. Kolik se vám jich přihlásilo?

Zatím se ozvalo 25 lékařů, kteří mají praxi z covidových oddělení z první vlny ve Francii, Německu či Švýcarsku. Jsou ochotni přijít na určitou dobu pomoci, ale potřebují základní právní garance. Jenže ty jim může poskytnout jen české ministerstvo zdravotnictví, které bohužel zatím nebylo schopno vyjít vstříc a celý problém vyřešit. Takže tito dobrovolní lékaři se nabídli a teď čekají. Dosud ministerstvo zdravotnictví nebylo schopné nabídky zpracovat.

Co konkrétně by mělo pro tyto lékaře udělat?

Lékaři potřebují mít zajištěné v Česku pojištění, dále je potřeba zajistit, jakým způsobem budou dostávat odměny za svou práci, a další formality. To jsou věci, které by se v nouzovém stavu daly řešit rychle, ale ministerstvo by muselo zrychlit styl práce. Mrzí mě, že s ochotou těchto dobrovolníků se zbytečně hazarduje. Až se sejdu s panem ministrem, mám už přichystaný list s dalšími problémy, které bych s ním rád probral.

Jaké třeba to jsou?

Jediným světlem na konci tunelu této krize je vakcína. Ačkoliv ještě není očkovací látka k dispozici, bylo by dobré už nyní začít s osvětovou kampaní na podporu očkování proti koronaviru. Dá se očekávat, že se zaktivují lidé, kteří budou přesvědčovat veřejnost o tom, jak je očkování nebezpečné. Přitom jedině vakcína může situaci vyřešit.

Ale jak už jsem řekl, tím nejdůležitějším požadavkem České lékařské komory na ministra bude, aby prosadil tvrdý lockdown s okamžitým uzavřením velkých továren, jako tomu bylo na jaře.

Některé země sice přijaly velmi přísná opatření v omezení pohybu, jako například ve Walesu, Irsku nebo Francii, ale nechávají otevřené školy. Byla by to varianta i u nás?

Já jsem taky nejprve nebyl příznivcem uzavírání škol. Říkal jsem, že by bylo dobré udržet otevřené školy co nejdéle. Ale po začátku školního roku byl evidentní obrovský nárůst epidemie, děti masivně přinášely infekci do rodin, rychle rostly počty nakažených pedagogů. To vše vedlo k logickému řešení školy uzavřít.

Co podle vás ukazuje covidová epidemie o stavu našeho zdravotnictví? Je tu nějaký problém, který jste viděl už předtím, ale nyní se plně projevil?

Hlavní problém vidím v hygienických službách. Předchozí vlády je přivedly do katastrofálního stavu, máme hluboký podstav hygieniků ve státní službě. Naše podfinancované a personálně zdevastované zdravotnictví však díky obrovskému nasazení lékařů, zdravotních sester i všech ostatních pracovníků podává obrovský výkon a to i přesto, že nám každý den onemocní tisícovka zdravotníků. Všem patří obrovské poděkování.

Líbí se vám článek Deníku N? Pokud nechcete přijít o ty další, objednejte si do mailu některý z našich přehledů, které pravidelně posíláme. Vybrat si můžete na této stránce.

Jak prožíváte covidovou situaci vy osobně?

Úplně stejně jako mnoho jiných rodin. Mám tři děti, nejstarší dcera je ve druhém ročníku na medicíně, teď se přihlásila na výpomoc v nemocnici. Ostatní dvě děti jsou na domácí výuce, což přináší komplikace, které ale zažívá řada dalších rodin. Mám také strach o maminku, které je osmdesát sedm let.

Navštěvujete ji? Nebo se obáváte, že byste ji mohl nakazit?

Půl roku mě neviděla bez roušky. Snažím se za ní chodit dvakrát týdně, donesu jí nákup, léky, vyperu, uklidím. Chtěl bych poděkovat sestřičkám z domácí péče, které jí pomáhají s inzulinem, jsou fantastické.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Covid-19

Odemčeno o koronaviru

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější