Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Místo ventilátorů nám poslali jen seznam firem. Praha vůbec nechápe realitu o etáž níž, zlobí se liberecký náměstek

Bývalý předseda horní komory Parlamentu ČR Přemysl Sobotka (ODS) nyní působí jako náměstek hejtmana pro zdravotnictví Libereckého kraje.
Bývalý předseda horní komory Parlamentu ČR Přemysl Sobotka (ODS) nyní působí jako náměstek hejtmana pro zdravotnictví Libereckého kraje.

Liberecký kraj žádal stát o 45 ventilátorů pro své nemocnice, podle hejtmanova náměstka pro zdravotnictví Přemysla Sobotky (ODS) nedostal zatím ani jeden. Jak upozornila ČTK, kraj obdržel seznam firem, kde si je může objednat a koupit. „Tak jako celé jaro se kašle na osm krajů, kde není fakultní nemocnice. Ministerstvo zdravotnictví se stará pouze o své nemocnice,“ zlobí se náměstek Sobotka. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka žádost posuzuje ministerstvo zdravotnictví.

Kdo vám na žádost o ventilátory poskytl seznam firem, kde si je pořídit?

Ústřední krizový štáb. Nejprve po nás chtěl, abychom poslali požadavky na počet ventilátorů, tak jsme před více než 14 dny požádali o 15, v rámci zhoršující se situace jsme to doplnili o 30. A odpověď zněla: tady vám zasíláme seznam firem, u kterých si to můžete objednat. Osobně to považuji za obrovské selhání státu v této krizi.

Protože v momentě, kdy nám hoří péče v nemocnicích a potřebujeme ventilátory, se stát distancuje od centrálního zásobování. Přestože média jsou plná toho, kolik přichází ventilátorů ze zahraničí. A my dostáváme nulu. Jak to distribuují, nevím. Předpokládám, že to mají na skladě a možná budou vyskladňovat, možná jen do fakultních nemocnic.

Tak jako celé jaro se kašle na osm krajů, kde není fakultní nemocnice. Ministerstvo zdravotnictví se stará pouze o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější