Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Radikální islamismus zase zabíjel ve Francii. Macron trvá na svobodě slova, nemůže jinak. Erdoganovi navzdory

Bezpečnostní síly stráží vchod do katedrály Notre Dame ve francouzském Nice při vyšetřování teroristického útoku, 29. 10. 2020. Foto: Eric Gaillard, Reuters
Bezpečnostní síly stráží vchod do katedrály Notre Dame ve francouzském Nice při vyšetřování teroristického útoku, 29. 10. 2020. Foto: Eric Gaillard, Reuters

Komentář Petra Janyšky: V katedrále v jihofrancouzském Nice zavraždil fanatik tři lidi. Podle prvních zpráv se jmenuje Brahim, je Tunisan a při útoku vykřikoval Alláhu akbar (bůh je velký). Způsob zabíjení je stejný jako nedávno v případě profesora dějepisu v Conflans: za bílého dne, na veřejnosti, kuchyňským nožem, uříznout hlavu. Jako ve středověku, píše spolupracovník Deníku N.

Jde o další z teroristických útoků ve jménu islámu a Alláha, jakých Francie zažila jen v poslední době několik:

  • Před čtrnácti dny vražda profesora Patyho v Conflans, která vykazovala identický způsob provedení jako dnes ráno.
  • Před čtyřmi lety ve stejném Nice najel atentátník kamionem do davu oslavujícího státní svátek a zabil 86 lidí a dalších 458 zranil.
  • Pár dní na to v Saint-Etienne-du-Rouvray podřízli dva atentátníci kněze v kostele.
  • Nebo masakr v sídle satirického týdeníku Charlie Hebdo, kde v lednu 2015 několik fanatiků postřílelo polovinu redaktorů a kreslířů.

Islamofašismus?

Všechno to jsou identické příběhy jako psané přes kopírák: zfanatizovaní mladíci v jisté fázi svého života pocítí, že chtějí bojovat za islám, tedy zabíjet, nechají si namluvit, že jsou vyvolenými mučedníky. Ve Francii se říká, že se „radikalizují“. Někdo je k tomu samozřejmě nejdřív mentálně vedl, vymýval jim mozky.

Jaká byla asi myšlenková dráha Čečence Aznarova, jehož rodičům i jemu Francie zachránila život, když tam v jeho šesti letech uprchli a Francie jim poskytla azyl, a který před pár dny ve jménu fundamentalistického islámu podřezal učiteli francouzské školy krk?

Tím „někým“ jsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Terorismus

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější