Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Počítačová myš není riziková a cvičení nepomáhá, spíš naopak, říká lékař, který operuje karpální tunely

Ilustrační snímek. Foto: Flickr
Ilustrační snímek. Foto: Flickr

Na velikosti a tvaru počítačové myši až tak nezáleží, horší je opakování stejného pohybu, říká o syndromu karpálního tunelu slovenský plastický chirurg z oddělení chirurgie ruky Lukáš Šimko.

„Práce s počítačovou myší vede ke vzniku onemocnění málokdy,“ říká plastický chirurg z oddělení chirurgie ruky Lukáš Šimko.

Příčin syndromu karpálního tunelu je podle Šimka více. „Nejčastěji je to manuální práce v automobilkách nebo za pokladnou. Pak ho způsobuje přetažení ruky např. při stavbě domu nebo při jednorázovém sportovním výkonu a změna povolání, např. z administrativního na manuální,“ vysvětluje.

Měli bychom se ho obávat, když často pracujeme na počítači? „V manuálně pracující populaci je výskyt zhruba pět případů na sto lidí, v ostatní ani ne jeden na sto,“ říká lékař.

„Práce s počítačovou myší vede ke vzniku onemocnění málokdy. Pokud ano, není to z myši, ale ze špatného postavení zápěstí – ruka neleží na stole, ale je v úhlu.“

„Myš by nám měla sedět v ruce tak, aby nebyl prostor mezi vaší dlaní a myší – ruka by měla ležet celou plochou na myši. Na velikosti a tvaru potom až tak nezáleží, spíše jde o stonásobné opakování stejného pohybu. Vhodné je mít více myší a střídat je,“ poznamenává. Na noteboocích se nachází touchpad, který plastický chirurg považuje za „vhodnou alternativu a změnu stereotypu“.

Selský rozum

Zvláštní kategorií jsou mobilní telefony. Zatímco před čtyřmi lety vlastnilo smartphone dvě a půl miliardy lidí, dnes už ho má tři a půl miliardy z nás.

„Je jen na nás, jaké máme návyky. Telefonování nebo odepisování na zprávy bývá většinou krátké – mobil odložíme již po chvíli z ruky. Pokud však sledujeme video nebo jsme na internetu, je vhodné si telefon

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější