Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Útočník v afghánské uniformě zabil českého vojáka, další dva zranil

Čeští vojáci se v Afghánistánu podílejí na výcviku místních bezpečnostních složek. Foto: Armáda České republiky
Čeští vojáci se v Afghánistánu podílejí na výcviku místních bezpečnostních složek. Foto: Armáda České republiky

Čeští vojáci v Afghánistánu se stali terčem dalšího útoku. Pouhých pět dnů po předchozím incidentu s explozí blízko českého obrněného vozidla napadl útočník vojáky v západoafghánské provincii Herát. Jednoho z Čechů zabil a další dva zranil, ti jsou mimo ohrožení života.

První zprávu o útoku přinesl odpoledne web mise Resolute Support, které se účastní i čeští vojáci. Jeden voják byl podle zprávy zabit, další dva zranění. „Prvotní zprávy naznačují, že útok provedl příslušník afghánských bezpečnostních složek,“ uvedlo odpoledne velitelství mise. Neuvedlo ale národnosti vojáků.

https://twitter.com/ResoluteSupport/status/1054390455960563715

Český generální štáb to zatím nepotvrdil. V tiskové zprávě informoval o útoku na základně Shindand, který se odehrál před polednem českého času. Padl 42letý voják, dalším dvěma zraněným byla poskytnuta první pomoc a převoz do vojenské nemocnice na základně Bagrám.

O žádném jiném pondělním útoku na koaliční vojáky nicméně web mise Resolute Support neinformoval. Že je to ten samý případ, potvrdil Deníku N zdroj z bezpečnostní komunity.

„Zranění jsou mimo ohrožení života,“ uvedla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Rodinám jsou k dispozici vojenští psychologové.

Server listu The New York Times uvedl, že se k útoku sice přihlásilo hnutí Taliban, zároveň ale s odvoláním na dva afghánské činitele píše, že důvodem útoku mohla být frustrace střílejícího vojáka. Před víkendem, během nějž se v Afghánistánu konaly parlamentní volby, totiž útočníci v Kandaháru zabili mezi Afghánci uznávaného generála policie Abdula Rázika. Řada afghánských vojáků pak na sociálních sítích četla spekulace, že Rázika zradil americký velitel mise Resolute Support generál Austin Scott Miller, který byl incidentu přítomný a podle spekulací nechal Rázika útočníkům napospas.

Podle mandátu pro působení českých vojáků v Afghánistánu směřuje české úsilí v zemi pod Hindukúšem jednak do výcviku, poradenství a asistence místním bezpečnostním složkám, jednak do ochrany spojeneckých sil. Instruktážní mise v západoafghánské provincii Herát je letošní novinkou. Povolený počet vojáků v misi v Afghánistánu byl letos rozšířen na 390.

Českým vojákům v Afghánistánu se během celé doby nasazení v různých operacích v tomto státě zranění a úmrtí většinou vyhýbala – respektive utrpěli menší ztráty než řada srovnatelných armád. Vojáci to přisuzovali dobrému výcviku, ale i štěstí. V druhé polovině roku 2018 je to ale už třetí útok. Nejprve v srpnu sebevražedný útočník zabil tři muže na patrole, načež náčelník generálního štábu Aleš Opata prohlásil, že nikdo nebude beztrestně zabíjet české vojáky.

Krátce poté, co do médií unikla zpráva, že české speciální síly v Afghánistánu zneškodnily strůjce srpnového útoku, zranila exploze nálože pět vojáků v pancéřovaném vozidle. Podle dostupných informací to byla souhra okolností, ne odveta talibanců.

Česko dosud ztratilo v Afghánistánu čtrnáct vojáků.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Armáda ČR

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější