Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hořel zaživa ve stíhačce nad Londýnem, od boje ho to neodradilo. Příběh oceněného stíhače Koukala

Letec Josef Koukal. Foto: Wikimedia Commons / Quax http://www.pilotinfo.cz
Letec Josef Koukal. Foto: Wikimedia Commons / Quax http://www.pilotinfo.cz

Jedním z oceněných nejvyšším českým vyznamenáním, Řádem bílého lva, je i válečný stíhač Josef Koukal, který působil v Královském letectvu. Během bitvy o Británii byl těžce raněn, projevil ale nezdolnost, kterou se i mezi českými válečnými veterány vyjímá. Zemřel v roce 1980.

Ocenění za pilota, jehož jméno je v komunitě lidí zabývajících se válečnou historií známé, veřejnosti už ale o mnoho méně, převezme příští rok někdo z jeho rodiny. Letos se kvůli koronaviru slavnostní akt zrušil.

„Jsme rádi, že existují lidé, kteří nezapomínají na hrdiny, kterým plukovník Josef Koukal byl, jsme na našeho předka pyšní. Jsme pyšní na to, co dokázal a obětoval ve snaze o lepší svět. Chtěli bychom poděkovat všem organizacím, spolkům a jedincům, kteří podpořili návrh na vyznamenání, moc si jejich snahy vážíme,“ vzkázal přes Deník N letcův pravnuk Lukáš Koukal.

„Děkujeme i prezidentovi republiky, který se nakonec rozhodl vyznamenání udělit, i když si myslíme, že mělo přijít dříve, kdy žili plukovníkovi synové, kteří neustále doufali, že jejich otec vyznamenání obdrží a docení se tak jeho život,“ dodal Koukal ve vyjádření odsouhlaseném rodinou.

O Koukalově ocenění se totiž uvažovalo už v minulosti: server Aktuálně.cz před časem připomněl, že to bylo za prezidenta Václava Havla v roce 1996, za jeho nástupce Václava Klause v roce 2010 a naposledy v éře Miloše Zemana před třemi lety. To dostal Koukalův syn Josef echo, že tentokrát to vyjde. Zajistil si odvoz do Prahy, nocleh a naleštil lakýrky.

Jenže pozvánka nepřišla a Koukal mladší sledoval v televizi, jak Zeman vyznamenává baviče Luďka Sobotu nebo režiséra Zdeňka Trošku.

„Díval jsem se na to a bylo mi smutno. Smutno nad mým tátou. Českému národu věnoval svůj život – do Británie odcházel jako zdravý 27letý mladík, vrátil se jako válečný invalida, s tělem navždy zohaveným. Znovu šel do boje i přes svá zranění, říkal mi, že chtěl zkrátka pomoct národu. Do smrti nemohl pochopit, jak se k letcům RAF mohli Češi takto otočit zády, když za ně šli nasazovat své životy,“ řekl Aktuálně.cz Koukal mladší.

Ani on se otcova vyznamenání nedožil, zemřel v roce 2018.

Z mrazu do ohně

Koukalův strhující příběh, nepodobající se osudu žádného českého válečného pilota, publikovaly před lety Vlastivědné listy Pardubického kraje. Z textu, který vznikl jako ústní osobní vzpomínka zaznamenaná jeho synem Josefem, přebíráme klíčové pasáže (celý jej najdete zde).

Osudová chvíle stíhače z východních Čech, který měl doma v protektorátu manželku s devítiměsíčním synem, připadla na 7. září 1940. Dopoledne přistál v Duxfordu poblíž Cambridge s těžce poškozenou stíhačkou Hurricane, obratem dostal novou, ještě vonící barvou. Večer odstartoval se stovkami dalších stíhačů proti velkému německému náletu na Londýn, letecká bitva o Británii byla v plném proudu.

„Naplno otvírám kyslík na dýchání, v boji na to není čas. Odsunuji

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější