Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Testováním jsme mohli ochránit seniory, neprošlo to přes ministerstvo. Lockdown by byl sázka na jistotu, říká Hajdúch

Bývalý národní koordinátor testování, lékař Marián Hajdúch kritizuje současný přístup vlády k očkovaným. Foto: ČTK
Bývalý národní koordinátor testování, lékař Marián Hajdúch kritizuje současný přístup vlády k očkovaným. Foto: ČTK

Odborník na výzkum léčiv a molekulární onkologii Marián Hajdúch je od jara také národním koordinátorem testování na koronavirus. Vede skupinu, která radí státu se strategií testů. V rozhovoru pro Deník N připouští, že „nejlepší léčbou“ pro Česko by byl nyní lockdown izraelského typu. O vyšehradské schůzce odcházejícího ministra Prymuly s ředitelem FN Ostrava Havrlantem a poslancem Faltýnkem, kde se mělo právě testování probírat, nic neví. „Svým způsobem by mě to v kontextu testování také zajímalo,“ říká.

Jak hodnotíte stávající vládní opatření? Jsou už dostatečná a pomohou zmírnit rychlost epidemie?

Upřímně řečeno nevím. S jistotou bychom mohli vsadit na úplný lockdown, který je ovšem vysoce problematický. Nyní jsme asi vypnuli maximum aktivit, které lze vypnout, než se zavře úplně všechno.

Neumím si představit, že by stávající omezení mohla být ještě přísnější, jsou možná přísnější než na jaře. Doufejme, že zaberou. Pokud ne, nezbývá jiná varianta než lockdown jako v Izraeli.

Jak jste se ale svěřil na Twitteru, to byste v tuto chvíli preferoval.

Mojí osobní preferencí by byl skutečně krátkodobý, dvou- až třítýdenní lockdown, tedy uzávěra všeho. Je to sázka na jistotu – víme, že tato léčba zcela určitě zabere. Ale zjevně to v tuto chvíli nemá podporu a sám uznávám, že takové řešení má i velká negativa a rozhodnutí je nyní spíše politické.

Proč by byl dvou- až třítýdenní lockdown ideální?

Protože v aktuální variantě pořád zbývá značná míra nejistoty, jak budou občané pravidla dodržovat. Pokud budou, věřím, že je to zvládnutelné i se stávajícími pravidly. Pokud ne, nemusí to samozřejmě přinést očekávané výsledky. Jistou výhodou plného lockdownu je i velmi rychlý pokles počtu nakažených a návrat do stavu relativní normálnosti.

Co tedy znamená izraelský lockdown?

Tam došlo i k uzavření

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější