Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Ministr bojuje za průmysl, restaurace ani hotely své ministerstvo nemají.“ Uzavření továren není na stole

Průmysl, ilustrační. Foto: Pixabay
Průmysl, ilustrační. Foto: Pixabay

Vláda v pondělí večer představila další sérii opatření, která mají pomoci zabránit šíření koronavirové epidemie. Omezení se dotýkají především volného pohybu osob, naopak téměř bez omezení fungují továrny, sklady nebo jiné průmyslové závody. O jejich omezení se nyní nehovoří ani v nejčernějších scénářích.

Ačkoliv se jednotliví členové vlády na konkrétní podobě opatření dohadovali jen obtížně, zavření průmyslu zatím na stole není. Vyplývá to z vyjádření členů Národní ekonomické rady vlády (NERV), kteří se účastnili včerejšího jednání kabinetu.

„Uzavírání ekonomiky se zatím explicitně neřešilo. Podle vlády se stále nejedná o aktuální téma,“ uvedl pro Deník N jeden z členů rady, který nechtěl být jmenován. Stejnou informaci redakci poskytli také další odborníci, kteří jsou součástí vládního poradního orgánu a účastnili se včerejšího jednání.

K uzavření průmyslové výroby nedošlo ani v průběhu první vlny koronaviru, přesto k zastavení produkce musely některé firmy přistoupit. Zčásti byla situace na jaře dána propadem poptávky, významnou roli hrál také nedostatek ochranných pomůcek v továrnách.

Jak ale vyplývá z vyjádření členů rady vlády, právě vliv zástupců průmyslu a finančních domů

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Podpora podnikatelů

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější