Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Soudci musí tlakům odolat. Pokud je Mynář ovlivňoval, nemám jak zasáhnout, říká ministr spravedlnosti

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) znepokojují nenávistné příspěvky na internetu. Na tento problém se podle něj zaměřuje policie i státní zástupci a zakročit by měly také samotné sociální sítě. Ministr zároveň věří, že v Česku nehrozí odsouzení v politickém procesu. Reagoval tak na nedávné výroky premiéra Andreje Babiše o kauze Čapí hnízdo.

Bude Česko kvůli případu premiéra Andreje Babiše či dalších členů vlády měnit zákon o střetu zájmů?

Úprava je relativně nová. Zkušenosti, které máme, nejsou negativní. Nevidím tedy důvod, proč zákon měnit.

Evropská komise se nicméně možným střetem zájmů premiéra Babiše zabývá…

To není otázka pro ministra spravedlnosti. Věnuje se tomu ministerstvo financí a ministerstvo pro místní rozvoj. A pokud se nepletu, definitivní závěr, zda je v konfliktu zájmů, nepadl. Takže k tomu nemám co dodat.

Komise by měla rozhodnout na konci ledna. Podle předběžných závěrů je český zákon benevolentnější než evropská nařízení. Přesto žádnou úpravu neplánujete?

Pak by to šlo za občanským zákoníkem, který upravuje svěřenské fondy. Ale v tuto chvíli žádnou změnu nechystáme. Právní úprava by neměla reagovat na určitou kauzu, ani když je aktérem sám premiér. Bude pak záležet, jaké závěry zazní, ale nemá cenu to teď řešit, je to zatím věštění z koule.

Měl by se prezidentův kancléř Vratislav Mynář scházet s vysoce postavenými soudci a pokoušet se je ovlivňovat? Podle týdeníku Respekt se to v několika případech stalo.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější