Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Roušku mít nemusím, počítač beru, online výuka dětí je váš problém. Exekutoři zabavují, dokud mohou

Vykonavatel soudního exekutora v cizím bytě bez roušky. Námitky uživatelů bytu nebyly nic platné. Reprofoto: Deník N
Vykonavatel soudního exekutora v cizím bytě bez roušky. Námitky uživatelů bytu nebyly nic platné. Reprofoto: Deník N

I v nouzovém stavu provádějí exekutoři dál mobiliární exekuce. Podle pracovníků SOS linky, která pomáhá dlužníkům, dokonce víc než dřív, navzdory tomu, že stovky tisíc sociálně slabých rodin jsou v ještě kritičtější situaci a návštěvy v bytech jsou nebezpečné i kvůli šíření nákazy. Deník N přináší svědectví o případu, kdy si vykonavatel exekutora v cizím bytě odmítl nasadit roušku i přes žádost dlužníka, který to zachytil na video. Ověřili jsme také případ, kdy chtěl vykonavatel zabavit počítač, který rodina nutně potřebuje k online výuce dětí. Dočasný zákaz mobiliárních exekucí minulý týden schválila Sněmovna.

Osmatřicetiletá Jana Dostálová žije s manželem a třemi dětmi v malé obci v okrese Ústí nad Orlicí. Ona i její manžel čelí několika exekucím.

„Prodala jsem auto, ale nedodělal se přepis. Pán, který to koupil, nebral telefony. Pak naboural, ale já jsem zůstala provozovatelem, nebylo zaplacené povinné ručení, tak šlo všechno na mě,“ popisuje vznik jedné z nich Dostálová.

Její manžel si zase před několika lety vzal třicetitisícový překlenovací úvěr pro svůj pneuservis, ale nezvládl ho splácet. Rodina se dostala do dluhové pasti.

„Nikdy to nesplatíme, nemáme šanci,“ říká žena na mateřské. Manžel vydělává na příležitostných brigádách.

V uplynulých čtrnácti dnech rodinu dvakrát navštívili vykonavatelé dvou různých exekutorských úřadů. Bylo to překvapení, protože jejich exekuce se táhnou už řadu let a nikdy předtím u nich exekutorská návštěva nebyla. Podle Denisy Rohanové, prezidentky České asociace povinných, která se zabývá poradenstvím dlužníkům, ale exekutorské úřady teď v zabavování věcí přímo v domech a bytech dlužníků přitvrdily – navzdory nouzovému stavu a potřebě omezení kontaktů mezi cizími lidmi.

Jsme si vědomi vážnosti zhoršující se situace s epidemií koronaviru a naší absolutní prioritou je přinášet spolehlivé a ověřené informace. Většina obsahu o covidu je k dispozici zdarma v části Minuta N nebo v podcastech Studia N. Rozhodli jsme se také odemykat vybrané články o koronaviru. Budeme rádi, když naši práci podpoříte předplatným, abychom vám mohli dlouhodobě poskytovat kvalitní informační servis.

„Bohužel frekvence za posledních čtrnáct dní poměrně narostla, za dva dny jsem na naší SOS lince řešila osm stížností na mobiliární exekuce. To se nám nestalo už hodně dlouho,“ řekla Rohanová Deníku N.

Může to souviset s tím, že si exekutoři budou muset se zabavováním dát povinnou pauzu, podobně jako na jaře. Sněmovna už ji schválila minulý týden, trvat by měla až do konce ledna.

„Předpokládám, že bychom se mohli během deseti dnů dočkat toho, že Lex Covid 2 bude v platnosti,“ doufá Rohanová.

První vykonavatel zazvonil u Dostálových v polovině října. Přijel z pražského úřadu exekutora Marcela Smékala – mimochodem jednoho z těch, jejichž propojení s velkým věřitelem Deník N v minulosti popsal.

Muž chtěl okamžitě odvézt několik kusů běžného vybavení domácnosti. Pro rodinu byly problém zejména dvě věci – staré auto, bez něhož by Dostál nemohl z malé obce dojíždět na brigádu, a notebook, který děti – stejně jako všechny ostatní v České republice – nutně potřebovaly k distanční výuce. Ani jeden argument vykonavatel neuznal.

„I když tu není spojení se světem, i když sem jede autobus ráno a večer, to auto můžu odvézt. Nikdo neřeší, jestli tu máte dopravní prostředek,“ řekl zaměstnanec exekutora Dostálové a jejímu manželovi podle zvukového záznamu, který si pořídili a který má Deník N k dispozici.

Obec, v níž Dostálovi žijí. Pokud jim exekutoři zabaví auto, ztratí rodina možnost vydělávat alespoň to málo, co vydělává nyní. Dětem by to navíc ztížilo možnost chodit do školy i po nouzovém stavu. Foto: Jan Moláček, Deník N

Také na upozornění, že notebook potřebují děti k online výuce, nebral ohled. „Co se týče distanční výuky, můžu tady nechat jen jeden přístroj pro komunikaci,“ říká vykonavatel na zvukovém záznamu.

Ze tří dětí chodí do školy dvě, rodina má přitom notebook jen jeden. Starší syn se do výuky připojuje přes mobil. „Říkala jsem mu, že to potřebujeme na distanční výuku, ale on řekl, že stačí nechat v domácnosti jeden funkční mobil a ostatní se může zabavit,“ líčí tíživou situaci Dostálová.

Zákon přitom exekutorům zakazuje brát školní potřeby. Podle Exekutorské komory je ale na zvážení vykonavatele, zda počítač uzná jako školní pomůcku. A to i v krizové situaci, kdy je to jediný počítač v domácnosti a distanční výuku mají všechny děti v Česku.

„Posouzení, zda se v případě výpočetní techniky jedná o školní potřebu, závisí na konkrétní situaci a nelze komentovat obecně,“ napsala Deníku N mluvčí komory Lenka Desatová.

Deník N požádal o stanovisko exekutorský úřad Marcela Smékala, ten ale nereagoval.

Jeho vykonavatel vyhlédnuté věci sepsal a tlačil na manžele, aby sehnali nějaké peníze. „Není vám někdo schopný s tím teď pomoct? Rodiče, známí, kamarádi?“ ptá se na záznamu.

Notebook za 600 Kč, auto za 9000 Kč, televize za 300 Kč. Zabavení těchto předmětů s umořením dluhů manželů Dostálových příliš nepomohou. Foto: Jan Moláček, Deník N

Pod tlakem, že by mohl přijít o práci a děti o školu, nakonec Dostál narychlo sehnal deset tisíc korun. „Manžel volal rodičům a ti řekli, že mu půjčí deset tisíc, aby jejich vnučka mohla mít distanční výuku,“ popisuje Dostálová.

Vykonavatel proto odjel bez věcí (mimochodem, hodnotu notebooku, který chtěl rodině zabavit, sám na soupisu majetku odhadl na šest set korun). Tlak na dlužníky, aby sehnali rychle peníze i za cenu dalšího dluhu, je přitom kontroverzní praxe, protože vede ke spirále, kdy dlužník vytváří nové a stále vyšší dluhy na zaplacení starých. Podle Rohanové je to ale ze strany exekutorů běžné i v nynější krizi.

„Tohle je velmi špatně. Zákon nepočítal s tím, že by notebook mohl být nezbytně nutnou součástí domácnosti, bez které nebudou rodiny schopné zajistit výuku svých dětí. Že vykonavatelé toto dělají jako způsob nátlaku, aby dostali aspoň část dluhu zaplacenou, to je bohužel naprosto standardní situace,“ říká šéfka asociace povinných.

Líbí se vám článek Deníku N? Pokud nechcete přijít o ty další, objednejte si do mailu některý z našich přehledů, které pravidelně posíláme. Vybrat si můžete na této stránce.

„Není nás tu šest, roušku mít nemusím“

Minulý týden dorazili do domku Dostálových dva vykonavatelé jiného exekutora – Juraje Podkonického rovněž z Prahy. Měli ale smůlu, protože všechno, co mělo aspoň jakous takous hodnotu, už bylo v soupise Smékalova úřadu, který jim rodina ukázala. V garáži našli starou motorovou pilu, kterou odvezli.

Tentokrát si Dostálová z jejich návštěvy pořídila i video. Je na něm vidět, že jeden z dvojice vykonavatelů chodí po domě bez roušky. „Říkala jsem mu, aby si vzal roušku, ale on ji ani neměl sebou,“ řekla Dostálová Deníku N.

Na videozáznamu se skutečně ptá vykonavatele, proč nemá roušku, a žádá ho, aby předložil potvrzení o negativním testu na covid.

„Není nás tady šest a v domácnostech ji nemusím mít,“ odpovídá muž. „Zatím udržujeme od sebe rozestup,“ reaguje na další námitky. Povinnost nosit ve vnitřních prostorách roušky přitom platí od 10. září.

„Neměl roušku, byli po celém bytě, včetně dětských pokojů, neměli ani rukavice, přitom se probírali dětským oblečením,“ líčí Dostálová. Druhý vykonavatel podle ní roušku celou dobu nasazenou měl.

„Roušku by stoprocentně mít měl, nikdo neví, s kým se ten člověk mohl potkat. To je základní hygienické pravidlo, které bychom v době covidu-19 měli dodržovat. Jediným řešením by bylo zavolat policii kvůli nedodržování vládních nařízení,“ říká prezidentka asociace povinných Rohanová.

Také Exekutorská komora pokládá vstup do cizího bytu bez roušky za problém. „Vykonavatelé soudních exekutorů byli na školeních komory poučení o nezbytnosti používání ochranných prostředků, nošení roušek, používání dezinfekčních prostředků apod. Pokud máte konkrétní důkazy, budeme rádi za jejich předání a rozhodně se případným pochybením budeme zabývat,“ napsala mluvčí komory Desatová.

Deník N video komoře poskytl, o jejích případných krocích budeme informovat. Exekutorský úřad Juraje Podkonického na žádost o vyjádření nereagoval.

Podobné scény se budou v současné krizi ještě nějakou dobu odehrávat – dokud nevstoupí v platnost přechodné moratorium na mobiliární exekuce. Na jaře komora souhlasila s pozastavením návštěv u dlužníků ještě před tím, než zákaz prošel parlamentem. Teď se mu ale exekutoři zuby nehty brání, zabavování je podle jejich komory v pořádku i v nouzovém stavu.

„Provádění mobiliárních exekucí nebylo žádným z přijatých krizových opatření zakázáno. Posouzení, zda je nezbytné v daném konkrétním případě provést mobiliární exekuci, náleží příslušnému soudnímu exekutorovi. Je třeba vidět nejen dlužníka, ale také věřitele, pro něž může být i tento způsob provedení exekuce poslední možností domoci se svých práv. To platí zejména pro výživné a další přednostní pohledávky,“ napsala mluvčí Desatová.

Výživné ale mělo výjimku na jaře a bude ji mít i teď, exekutoři ho budou moct vymáhat všemi způsoby bez omezení.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Covid-19

Exekuce

Odemčeno o koronaviru

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější