Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ze studní mizí voda, praskají domy. Jak se žije Čechům, Němcům a Polákům na okraji dolu Turów

Hnědouhelný důl Turów, v pozadí tepelná elektrárna. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Hnědouhelný důl Turów, v pozadí tepelná elektrárna. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Polský hnědouhelný důl Turów u hranic s Libereckým krajem se i přes nesouhlas Česka dál rozšiřuje, tento týden se poprvé v těsné blízkosti české obce Uhelná objevila rypadla. K boji proti dolu se přitom mezitím přidalo i nejbližší německé město Žitava. Podle nové studie totiž na saské straně hrozí v důsledku propadů půdy poničení budov. Turów je tak velkým tématem na všech třech stranách hranice, všude se ale k němu staví trochu jinak.

Michael Martin žije ve Václavicích dvacet let a sleduje, jak mu ze studny postupně mizí voda. „Věděli jsme o tom dolu už dávno, ale do běžného života nijak nezasahoval, jen občas bývaly slyšet dopravníky. Problémy s vodou u nás začaly tak od roku 2015, ale někomu vyschla studna už v roce 2013. Asi to má s tím dolem nějakou souvislost. Tady vedle na Uhelné, která je k dolu ještě blíž, jsou studny vyschlé už víc než dvacet let,“ popisuje, s jakými problémy se místní potýkají.

Michael Martin. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Michael Martin i další lidé v okolí musí neustále myslet na to, aby voda nedošla. „Víc než půl roku musíme s vodou hodně šetřit. Ve studni máme maximálně tak dvacet litrů denně. Vypomáhám si tím, že si

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Sucho mění Česko

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější