Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Proč vláda nezavede tvrdý lockdown? Neshodneme se na tom a Prymula přísná opatření ani nenavrhuje, říkají ministři

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Roman Prymula. Foto: ČTK
Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Roman Prymula. Foto: ČTK

Ve vládě není shoda na tom, jak se má Česko postavit koronavirové epidemii: tedy zda zavést takzvaný tvrdý lockdown jako například v Izraeli, kdy lidé nemohli několik týdnů vycházet, nebo po řadu měsíců držet méně přísná nařízení jako doposud. Jde přitom o důležité rozhodnutí, které ovlivní ekonomiku i nárůst počtu nakažených. Pozitivně testovaných má přitom Česko v přepočtu na milion obyvatel nejvíce na celém světě a čísla stále stoupají.

Měkčí model, který vláda nyní razí a který se projevil i ve včera vyhlášených opatřeních, se nelíbí ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD) a jeho stranickým kolegům, kteří by raději šli cestou zhruba třítýdenního zákazu vycházení a zmražení ekonomiky. Jenže pro to nemají dostatečnou podporu, proti jsou ministři za ANO.

„Protože pro to není na vládě většina,“ vysvětloval včera Hamáček na Twitteru, proč vláda nevyhlásí podobně tvrdá opatření jako Izrael. Pro Deník N následně doplnil, že nejde jen o neshody mezi vládní ČSSD a ANO. „Takhle jednoduché to není. Ale je pravda, že naši ministři by podpořili i opatření, která sice více zasáhnou ekonomiku, ale jsou razantnější a mají šanci přinést výsledky,“ dodal.

Tvrdý lockdown odmítají Havlíček a Schillerová

Ministři z hnutí ANO raději volí mírnější opatření a argumentují většinou ekonomickými faktory. Pokud by se restrikce ještě zpřísnily, dopadlo by to podle nich příliš tvrdě na českou ekonomiku.

„Hlavně duo Havlíček–Schillerová. Oni prostě nechtějí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější