Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V těžké chvíli pro Arménii jdou ženy do boje, Ázerbájdžán vztyčuje své prapory v dalších vesnicích

Arménský voják bránící Karabach. Foto: ministerstvo obrany Arménie
Arménský voják bránící Karabach. Foto: ministerstvo obrany Arménie

„Všichni, kdo udržíte zbraň, ihned na frontu,“ vyzval své občany arménský premiér Pašinjan. Jako jedna z prvních uposlechla příkazu jeho manželka. Náhorní Karabach se stále drží, ale bezpečnostní prstenec – okupované ázerské území kolem něj – začali Ázerbájdžánci zužovat.

Podle třech zpráv, které přišly z karabašské fronty v posledních dnech a hodinách, lze soudit, že je Arméni jsou na tom opravdu zle. Přesto se dnes vzepjali k ofenzivě. Co svědčí o tíživé situaci, ve které se ocitli?

Za prvé – vůbec poprvé přiznali, že přišli o obec, kterou od počátku 90. let minulého století kontrolovali – Kubatly. Leží v takzvaném bezpečnostním nebo také nárazníkovém pásu, který obklopuje samotné území Náhorního Karabachu.

Toto Armény okupované ázerské území mělo Karabach (v Arménii je užíván název Arcach) chránit před případnými pokusy ázerbájdžánské armády obsadit celou oblast a ukončit tak letitý územní spor.

A o tento nárazník v tuto chvíli oběma znepřáteleným stranám jde. Teď si Ázerbájdžán na svých mapách přepíše arménské Kubatly zpět na své Qubadlı.

Samotný Náhorní Karabach je obklopen sedmi ázerbájdžánskými okresy, které od roku 1994 Arménie okupuje, aby dokázala ubránit samotný Karabach. Nyní si je Baku bere zpět. Mapa: Deník N

Místo je to vpravdě strategické – leží totiž

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Náhorní Karabach

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější