Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Vyšehrad zahalený mlhou, boj o šéfa VZP a možná i vaše pracovní místo v ohrožení

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Slovenských plošných testů v nejohroženějších okresech se zúčastnilo přes 140 000 lidí. Nadále není jasno, co na Vyšehradě projednával ministr Prymula, a hlavně s kým. Sociální dopady pandemie v Česku mnohou být velmi vážné a dlouhodobé.

A dále: Nejen polská, ale i slovenská vláda usiluje o zpřísnění protipotratové legislativy. Vlivná pozice ředitele VZP zůstává otevřená. Běloruská opozice se pokusila uspořádat generální stávku. Dnešní práci svých kolegů z Deníku N pro vás shrne Petr Koubský.

O zpřísňování protipotratových zákonů v Polsku se u nás ví poměrně dost. Málo je známo, že o podobné zpřísnění usiluje i současná slovenská vláda. Velmi mnoho vám o tom řekne komentář Evy Mošpanové. Máte-li čas na jediný článek z našeho dnešního vydání, radím tenhle.

Čím víc se ptáme na vyšehradskou schůzku ministra Prymuly, tím méně víme – a tím jistější je, že je tam něco hodně v nepořádku. To, co zjistila Hana Mazancová od ředitele ostravské fakultní nemocnice, rozhodně nezvyšuje důvěru v nevinnost celé záležitosti.

Dnes se mělo rozhodnout o novém řediteli Všeobecné zdravotní pojišťovny, ale správní rada volbu odložila. V sázce je hodně, jde o nejvlivnější post v českém zdravotnictví a jeden z nejdůležitějších v celé veřejné správě. Jak se ta hra momentálně hraje, vysvětlí Iva Bezděková.

Ruskou a čínskou neotestovanou vakcínu bych rozhodně nepovolila, říká Ruth Tachezy, viroložka z Biotechnologického a biomedicínského centru AV ČR a UK. V rozhovoru s Lenkou Vrtiškovou Nejezchlebovou také vysvětluje, proč se testování vakcín občas zadrhne a že to není nic fatálního.

O sociálních dopadech epidemie zatím příliš nepřemýšlíme, brzy na nás však dopadnou – včetně těch, kteří by s tím nepočítali. O práci přijdou i dobře kvalifikovaní lidé a právě pro ně to bude nejtěžší, říká v rozhovoru Štěpán Jurajda z Národohospodářského ústavu AV ČR. Hovořil s ním Michal Tomeš.

Vysílá Studio N: co přesně řekl papež František o registrovaném partnerství homosexuálních párů? Kdo, jak, čím a proč bojuje o interpretaci jeho slov? V dalším díle našeho podcastu hovoří Filip Titlbach s Prokopem Vodrážkou.

Běloruská opozice se dnes pokusila uspořádat generální stávku zaměstnanců státních podniků. Dosáhla jen částečného úspěchu, vedení některých závodů stávce zabránilo. Přidala se však část soukromého sektoru a univerzitní studenti. Lukašenkův režim zastrašoval i preventivním zatýkáním. Situace je tam složitá, s orientací pomůže Petra Procházková.

Slovenské plošné testování na covid-19 je celosvětově unikátní. Hazardní plán premiéra Matoviče je po víkendu o krok blíže k úspěchu, pilotní kolo ve čtyřech nejpostiženějších okresech proběhlo velice dobře. Něco jsem vám o tom napsal. Fotka Jánošíkovy sochy v Terchové je stereotypní, vím. Ale chtěl jsem připomenout, že k těm testům nikoho „tri dni naháňať“ nemuseli. Skoro všichni přišli.

CDU potřebuje uspořádat sjezd a zvolit předsedu, covid-19 tomu však nepřeje. Budou si členové nejsilnější německé politické strany vybírat uchazeče o křeslo příštího kancléře? A koho vlastně mají na výběr? Z Berlína píše náš kolega Pavel Polák.

Krajský úřad Středočeského kraje pod vedením hejtmanky Jermanové opakovaně odmítl novináři sdělit platy svých zaměstnanců, ač ho k tomu zavazuje jak zákon, tak opakované nařízení ministerstva vnitra. Čím to úředníci zdůvodnili? Tím, že je reportér Vojtěch Blažek ze Seznamu prý chce zesměšnit a informace zneužít politicky. Kraj dokonce ministerstvo zažaloval, nové vedení však žalobu stáhne. Kauzu přibližuje Eliška Hradilková Bártová.

Proč je tak těžké přiznat chybu? ptá se ve svém komentáři Ján Simkanič. Má samozřejmě na mysli hlavně politiky, ale předložená úvaha platí pro každého. (Viz též závěrečný citát tohoto Notesu.)

Víte, proti čemu protestují mladí lidé v Nigérii? Jestli ne, nechte si to vyložit od Tomáše Nídra. Nejlidnatější africká země za trochu pozornosti určitě stojí.

Nové filmy? Ano, ale jen na Netflixu, v kinech bohužel ne. Recenzi amerického dramatu Chicagský tribunál, které se vrací k historickým událostem protiválečných protestů v roce 1968, pro nás napsal Martin Svoboda. Film je prý výtečný, magnetem může být Sacha Baron Cohen v nekomediální roli.

Co najdete v úterním tištěném vydání:

Jedna řada lidí vesele barevná, druhá smutně šedivá, to je naše úterní titulní stránka. Jedni nepřišli kvůli covidu-19 o práci a společenské postavení, druzí ano. Víte, co byste neměli přehlédnout? Že jinak jsou ti lidé v obou řadách nachlup stejní.

A co dalšího si přečtete?

  • Jak vysvětluje neslavnou vyšehradskou schůzku Jiří Havrlant, ředitel FN Ostrava;
  • Čím se středočeská hejtmanka Jermanová bránila proti povinnému vydání informace o platech zaměstnanců;
  • Kdy se podaří zbrzdit covid-19 v Česku podle názoru hlavního epidemiologa IKEM;
  • Kolik Bělorusů se chtělo či mohlo zapojit do generální stávky;
  • Co řekl bývalý prezident Barack Obama na podporu Joea Bidena a jak těžké je pro českou reportérku proniknout na mítink demokratů;
  • Proč se předpremiéra slovenského plošného testování na covid-19 vydařila;
  • Kolika hlasy neprošlo ve slovenském parlamentu zpřísnění pravidel pro potraty;
  • Kdo dovede přiznat chybu a kdo ne;
  • Jaká je novela Amulet chilského spisovatele Roberta Bolaña;
  • Koho hraje Sacha Baron Cohen v Chicagském tribunálu;
  • Jak vypadá pražský noční život, když se ho neúčastní ani noha.

Několik maličkostí odjinud

„Klonované mutantní samice raků mramorových unikly na svobodu a obsadily belgický hřbitov.“ – Titulek z novozélandských (!) novin. Zpráva je pravdivá, rak mramorový je prapodivná věc, v Evropě je z dobrých důvodů zakázán.

„Čím více vaše práce prospívá ostatním, tím méně dostanete zaplaceno.“ Překlad posledního rozhovoru s antropologem Davidem Graeberem, zesnulým letos v září, přináší A2larm. Souhlasit nemusíte, přečíst byste si to měli, Graeberovy postřehy vždy stály za přemýšlení a tento rozhovor je velice dobře vedený.

Souhvězdí Orionu v rozlišení 2,5 gigapixelu.

Chcete si zvukově přehrát číslo pí? (Jen prvních 400 číslic. Nedávejte si to moc nahlas a raději vůbec ne do sluchátek.)

A citát závěrem

Ross udělal jeden experiment, v němž vzal mírové návrhy vytvořené izraelskými vyjednavači, prohlásil je za palestinské a pak je dával posoudit izraelským civilistům. „Izraelcům se více líbily palestinské návrhy označené ale za izraelské než izraelské návrhy označené zase za palestinské,“ říká. „Jestliže se vám nelíbí váš vlastní návrh, když přichází od druhé strany, jaká je šance, že se vám bude líbit návrh druhé strany, pokud přijde skutečně od ní?“

– Elliot Aronson, Carol Tavrissová: Chyby se staly (ale ne mou vinou)

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější