Deník N

Dobrý rok rodinného lihovaru skoro skončil tragédií. Prosím, zpomalme, vyzývá Martin Žufánek

Bratři Jan, Martin a Josef Žufánkovi s otcem Josefem. Foto: Žufánek a synové, s. r. o.
Bratři Jan, Martin a Josef Žufánkovi s otcem Josefem. Foto: Žufánek a synové, s. r. o.
Deník N zajišťuje fotografie za podpory Megapixel.cz.

O destilérce Žufánek se říká, že naučila pražské hipstery a gourmety pít slivovici. Její loňský gin patří k těm nejlepším, nový druh absintu se vyprodal během pár hodin. Úroda v jejich rodinných sadech byla tak velká, že ji stromy nemohly ani unést. Veleúspěšný rok však skončil kolapsem. „Otec byl zachráněn na poslední chvíli, brácha si ponese následky po zbytek života,“ popisuje dnešní situaci Martin Žufánek.

Na destiláty, které vyrábí rodinná firma Žufánků v Boršicích u Blatnice, si teď budou zřejmě muset někteří zákazníci počkat. Rodina se po dramatickém závěru roku rozhodla zvolnit. Vše přitom začalo nadmíru dobře.

Destilérka otevřela loňský rok jako už každoročně limitovanou edicí prvotřídního ginu, tentokrát okořeněného bourbonským pepřem. Podle reakcí fanoušků šlo o zatím nejlepší řadu. Žufánkovi hned začali přemýšlet nad tím, s jakým trumfem zahájí rok letošní.

Stejně přemýšleli i nad tím, čím vylepší svůj absint. Úspěšnou řadu zeleného destilátu vyrobili podle původního receptu z roku 1798. Celý náklad o objemu 220 litrů se kompletně prodal za pouhé dvě hodiny a dnes cena jedné lahve šplhá k 25 tisícům za kus.

Všechny své produkty navíc ještě stihli převléknout do nového kabátu. Původní jednoduché etikety nahradili novými s moderně minimalistickým designem.

Ovoce, které je přivedlo do nemocnice

Jako bonus přineslo léto úrodu, kterou rodina ještě nikdy neměla. „Po hubených dvou letech bez úrody to je jako zjevení. Ovoce je tolik, že jej kvasíme ve všech nádobách, co u nás máme. Kdyby to šlo, tak máme plné i vany v bytech,“ napsali tehdy Žufánkovi na svůj web. O nadprůměrném množství a kvalitě loňské úrody ostatně mluví i další majitelé palíren v reportáži České televize.

Josef Žufánek, zakladatel rodinného podniku, při sběru švestek. Foto: Žufánek a synové, s. r. o.

Celá rodina napnula síly a sbírala všechno, co na jejích pozemcích roste. „Sběr jsme u nás skončili 16. října trnkobraním. Najít brigádníky bylo letos složitější, takže jsme sbírali tři měsíce v kuse jen v pár lidech,“ vzpomíná Martin Žufánek. A právě s koncem sběru se úspěšně nastartovaný rok zvrtnul.

Tento článek je exkluzivní obsah pro předplatitele Deníku N.

V tomto okamžiku nejčtenější