Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Historie nám v Sorkinově strhujícím Chicagském tribunálu šlape na paty

Jednu z hlavních rolí ztvárnil Sacha Baron Cohen. Foto: Netflix.
Jednu z hlavních rolí ztvárnil Sacha Baron Cohen. Foto: Netflix.

Soud s „Chicagskou sedmičkou“ demonstrantů v roce 1968 patří mezi určující události moderní americké historie. O nechvalném soudním řízení vznikla už řada filmů, divadelních i rádiových her a bezpočet knih. Snad proto ležel scénář Aarona Sorkina ladem 15 let i přes snahu osobností jako Steven Spielberg o jeho realizaci – zdálo se, že další převyprávění se nepodaří zafinancovat kvůli zdánlivé nepotřebnosti. V roce 2020 však hvězdně obsazený Chicagský tribunál přesto dorazil na monitory díky streamovací službě Netflix. Podle Sorkina, jenž se nakonec sám chopil režie, se tak děje právě v době, která se přelomu šedesátých a sedmdesátých let začíná nebezpečně podobat.

V roce 1968 se v Chicagu směrem k demokratickému sjezdu, jehož úkolem bylo vybrat stranické kandidáty na prezidenta, vydalo na patnáct tisíc lidí. Jednak vyjadřovali svůj odpor vůči trvající válce ve Vietnamu, ale také vůči neschopnosti demokratů oponovat nástupu republikána Richarda Nixona. Demonstrace se zvrtly v nečekaně silné střety s policií, dnes víme, že vyprovokované bezpečnostními složkami, a sedm protestních vůdců bylo za nátlaku nastupující Nixonovy administrativy navzdory dosavadním šetřením obžalováno z konspirace a koordinované přípravy násilných nepokojů.

Vyžadovalo mnoho sil dokázat, že se obžalovaní ve skutečnosti neznají, představují zcela odlišné názorové skupiny a nejenže spolu nic nezorganizovali, ale spíš se za sebe navzájem stydí. Představitelé květinových dětí, studentských organizací, militantních Černých panterů a pacifistů zastávali velmi odlišné postoje, jak se vztahovat k systému a bojovat za jeho změnu. Že se příznivci těchto tolik odlišných skupin setkali na jednom místě a se stejným cílem, nebylo dílem úkladu pár ideologů, ale vyjádřením občanského nesouhlasu prostupujícího celou společnost. Soudce nebyl schopný před veřejností skrýt, že vede jednání směrem k objevení všeobjímající levicové konspirace i bez ohledu na důkazy, ale až odvolací řízení zprostilo obžalované všech obvinění, včetně mnoha desítek udělených pokut za pohrdání soudem, jež jim byly během vleklého a vyhroceného klání uděleny.

Až příliš dobrý scenárista?

Menší historická exkurze jistě neuškodila, mimo Spojené státy nejde zdaleka o vžitou událost. Silou Chicagského tribunálu je, že dokáže

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Televize

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější