Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O šéfovi VZP se rozhodne v listopadu. Vlivný post chce udržet Kabátek, kandidaturu nevylučuje ani muž blízký ANO

Šéf VZP Zdeněk Kabátek (vpravo) a jeho náměstek David Šmehlík. Foto: Ondřej Deml, ČTK
Šéf VZP Zdeněk Kabátek (vpravo) a jeho náměstek David Šmehlík. Foto: Ondřej Deml, ČTK

Boj o vlivný post šéfa Všeobecné zdravotní pojišťovny proběhne za dva týdny. Dnešní správní rada totiž nového ředitele VZP nakonec nevolila. Někteří členové správní rady se podivují nad tím, že dosud nedostali žádná jména kandidátů. Právě volba nového ředitele se podle ČT řešila na středeční schůzce v restauraci na pražském Vyšehradě.

Šéf největší zdravotní pojišťovny VZP je v necovidových časech mocnější než ministr zdravotnictví. Jsou to pojišťovny, které rozhodují, s jakou ambulancí nebo laboratoří uzavřou smlouvu, a určují tak, kolik budou mít lidé v daném místě dostupných lékařů či laboratoří nebo kteří pacienti budou mít přístup k nákladné léčbě vážných chorob.

Oficiálním kandidátem na funkci je zatím jen stávající ředitel Zdeněk Kabátek, který svůj zájem o znovuzvolení minulý týden potvrdil České televizi. Mandát mu končí už za několik týdnů. O kandidatuře uvažuje také jeho náměstek David Šmehlík. „Nevylučuji to,“ řekl dříve Deníku N.

Volba nového šéfa VZP mohla podle některých členů správní rady proběhnout už během dnešního zasedání. Podle informací redakce měl být totiž jedním z bodů „právní rámec pro volbu ředitele VZP“.

Po jednání správní rady ale mluvčí pojišťovny Vlastimil Sršeň sdělil, že nového ředitele dnes správní rada nevolila.

Členka správní rady Soňa Marková (KSČM) Deníku N potvrdila, že se volba nového šéfa odložila. „Problematika volby nového ředitele VZP se na jednání probírala, ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější