Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejsme tak mladí, abychom nemohli řídit tuto zemi, říká účastník brutálně potlačených protestů v Nigérii

Protest v nigerijském Lagosu, snímek je z 24. října. Foto: ČTK/Anadolu Agency
Protest v nigerijském Lagosu, snímek je z 24. října. Foto: ČTK/Anadolu Agency

Nejlidnatější africká země Nigérie má za sebou masové protesty, po kterých zůstaly desítky mrtvých. Účastník demonstrací Samuel Asimi pro Deník N popisuje policejní represe, střet generací i snahu mladých vyhrát příští prezidentské volby.

Dvoutýdenní nenásilné protesty mladých Nigerijců minulé úterý rozehnala armáda. I prezident Muhammadu Buhari v pátek přiznal, že úřady po střetech strážců pořádku s demonstranty především v jižní polovině republiky napočítaly dohromady sedm desítek mrtvých. Manifestace výrazně oslabily a na hnutí se nyní přiživují ti, kteří ho využívají k rabování přes pokračující zákazy vycházení v řadě měst nejlidnatější země Afriky.

Přesto sedmadvacetiletý Samuel Asimi, který se účastnil demonstrací v metropoli Abuja, po telefonu Deníku N spokojeně říká: „Ukázali jsme vládě, že nás mladé, které nazývala posměšně mobilovou generací, musí brát vážně.“ Připomíná, že to byly nejdelší a nejrozšířenější protesty, které 206milionový stát zažil. Přes současné utlumení budou mít podle něj na budoucnost jeho vlasti zásadní dopad.

Roznětkou se stal nechvalně proslulý Zvláštní oddíl proti loupežím, který je v Nigérii známý pod zkratkou SARS (shoda s s názvem koronaviru je zcela náhodná). I Asimi, který se ve své vědecké práci zaměřuje na policejní násilí, má se zástupci jednotky nepříjemné osobní zkušenosti.

„Sebrali mě na ulici. Říkali, že jsem příliš mladý na to, abych si mohl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější