Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Japonci to dělají jinak. Jejich přístup ke koronaviru ukazuje, jak šetřit testy a zefektivnit trasování

Ilustrační snímek. Foto: Unsplash
Ilustrační snímek. Foto: Unsplash

Poučení z Japonska je, že nemusí záležet jen na objemu testování a trasování či přísnosti preventivních opatření, jelikož do značné míry záleží také na tom, zda jsou přijatá opatření správně zaměřená na největší hrozby.

Představte si dva odlišné hypotetické scénáře s jedním infikovaným a padesáti kontakty. V prvním případě byl infikovaný s kontakty v malém a špatně větraném prostoru, kde se tančilo a zpívalo, v tom druhém byli venku, měli roušky a nedotýkali se. Dohledat padesát kontaktů infikovaného trvá hygienikům v obou případech stejně dlouho, přesto jsou obě situace nesrovnatelné, protože v prvním případě existuje mnohem vyšší pravděpodobnost šíření nákazy než ve druhém. Představuje totiž větší riziko superpřenosu.

K superpřenosu dochází, když jedna osoba nakazí hodně lidí nebo se na jedné akci nakazí hodně osob najednou. Zřejmě nejznámější případ tohoto typu je z jihokorejského Tegu, kde jedna žena – označována jako pacientka 31 – během několika návštěv místního kostela v únoru letošního roku způsobila, že se koronavirem postupně infikovalo až pět tisíc lidí.

Japonský přístup

V Evropě, ale také jinde ve světě by se snažili o dotrasování padesáti kontaktů v obou hypotetických scénářích. Ale v Japonsku přijali odlišnou strategii a místo dohledávání každého možného kontaktu se zaměřili na velké shluky (klastry) s největším rizikem šíření nákazy.

Trasování jednotlivců tak vyměnili za vyhledávání akcí, které jsou s ohledem na šíření nákazy nejrizikovější. „Jádrem japonské strategie je nepřehlížet velké zdroje přenosu. Tím, že najdeme klastry, které mají potenciál, aby se staly velkým zdrojem nákazy, můžeme přijmout opatření pro jejich okolí,“ říká epidemiolog Hitoši Ošitani z Tóhokské univerzity v Sendai, který se na japonském ministerstvu zdravotnictví věnuje boji proti covidu-19.

Ošitani v rozhovoru přiznává, že v zemi tolerují malé šíření nákazy a některé kontakty přehlíží, ale dělají to záměrně, aby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější