Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hackeři napadli německé politiky a média, vynechali jen extremistickou AfD

Angela Merkelová. Foto: Hannibal Hanschke, Reuters
Angela Merkelová. Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Kancléřka Angela Merkelová a prezident Frank-Walter Steinmeier jsou mezi oběťmi závažného hackerského útoku na německé politiky a úřady. Pachatelé ukradli e-maily, dokumenty i kontakty a zveřejnili je na sociální síti Twitter. Útok šel napříč politickým spektrem s jedinou výjimkou: členů krajně pravicové strany Alternative für Deutschland.

Německo zažívá další digitální skandál. Známé osobnosti, představitelé médií a celostátní i regionální politici včetně kancléřky Angely Merkelové přišli o svá data, kontakty, dopisy, stranické dokumenty či soukromé e-maily. Odcizeny byly také bankovní výpisy, čísla kreditních karet, čísla průkazů totožnosti a soukromé zprávy na sociálních sítích.

Úřad pro technologickou bezpečnost (BSI) považuje útok za velmi vážný a podle agentury AFP ho vyšetřuje velmi intenzivně. „Je to závažný útok,“ řekla ministryně spravedlnosti Katarina Barleyová. „Pachatelé chtěli narušit naši důvěru v demokracii a naše instituce.“

Kdo data členům parlamentních stran ukradl a vyvěsil na Twitteru, není jasné. Zatím je zřejmé jen to, že pachatelé německé politiky napadli už v prosinci a data vyvěsili až v noci ze čtvrtka na pátek, čímž se informace o útoku dostala na veřejnost.

Pachatelé napadli německé politiky, celebrity a moderátory už v prosinci, ale data vyvěsili až v noci ze čtvrtka na pátek. Teprve tehdy se informace o útoku dostala na veřejnost. Nejvíc zasaženi byli členové strany Zelených. Foto: Die Grünen

Vyšetřování teprve ukáže, zda může být vodítkem v případu překvapivý fakt,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Německo

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější