Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hrozí vám v karanténě domácí násilí? Vládu ani policii to moc nezajímá, nabízíme pár rad

Pokud nemáte po tomto týdnu podobné pocity, nesledovali jste dění dostatečně intenzivně. Foto: Adobe Stock
Pokud nemáte po tomto týdnu podobné pocity, nesledovali jste dění dostatečně intenzivně. Foto: Adobe Stock

Komentář Pavla Houdka: Nutnost trávit doma v podstatě všechen čas, nemoci se vidět s přáteli, ale i nejistota a frustrace jsou kombinací, která – stejně jako v plošné karanténě na jaře – nevyhnutelně povede k prudkému růstu domácího násilí. Jeho oběti mají navíc kvůli zavřeným službám menší šanci najít si nouzové ubytování a z důvodů dalších omezení výrazně sníženou možnost problém řešit individuálně.

Podle výzkumu Fakulty humanitních studií UK a Sociologického ústavu AV ČR vzrostly případy domácího násilí v jarní karanténě o 30–40 %. Stejné číslo uvádějí i jednotlivé neziskové organizace, které na tomto poli působí. Výzkum také konstatoval, že „instituce státní správy dokáží zachytit a účinně řešit jen malou část případů“. Je velmi smutnou vizitkou naší vlády a příslušných orgánů, zejména policie, že oběti domácího násilí nemají ve veřejném prostoru žádný hlas a jen málokoho zajímají.

Ticho ohledně tohoto doutnajícího problému je zarážející i v porovnání se zahraničím. A nemusíme chodit nějak daleko. Již během jarní karantény natočila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová spolu s policejní viceprezidentkou Janou Maškarovou a dalšími odborníky video o pomoci obětem domácího násilí s informacemi, kam se mají obrátit a co mohou očekávat.

Je zřejmé, že něčeho podobného se v našich končinách nedočkáme. Že na oběti domácího násilí nemyslí současní čelní představitelé státu není upřímně řečeno velkým překvapením – byť je k ochraně žen a dětí během pandemie vyzval například ředitel OSN António Guterres. Ale to, že na ně zapomněla i 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější