Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kromě restaurace tam nic není, to by spadli ze skály, rozporuje Prymulovu verzi o „soukromých prostorách“ děkan kapituly

Restaurace Rio’s na pražském Vyšehradě. Foto: ČTK
Restaurace Rio’s na pražském Vyšehradě. Foto: ČTK

Podle zástupců vyšehradské kapituly je nesmysl, že by se schůzka ministra zdravotnictví Romana Prymuly a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka odehrála v soukromých prostorách církevní instituce. Celý areál je totiž pronajatý restauraci a žádné soukromé prostory tam podle nich nejsou. Kapitula nyní zvažuje ukončení nájemní smlouvy.

Ministr zdravotnictví se na dnešní tiskové konferenci snažil vysvětlit, proč ho ve středu před půlnocí zachytil deník Blesk, jak odchází z restaurace Rio’s na Vyšehradě. Porušoval by tím totiž nařízení, kterými vláda už 14. října zavřela všechna restaurační zařízení po 20. hodině.

Roman Prymula se to snažil vysvětlit tím, že se schůzka neodehrála v restauraci, ale v soukromých prostorách vyšehradské kapituly. „Nejedná se o restauraci, můžete se přesvědčit,“ popsal ministr zdravotnictví.

Jenže jeho slova odmítají právě zástupci vyšehradské kapituly. „V těchto dnech se zástupci kapituly nikdo nejednal o poskytnutí jakýchkoli prostor pro jednání představitelů státu či politiků,“ napsal v prohlášení děkan kapituly Michal Němeček.

Ten zároveň vysvětlil, že prostor restaurace je sice majetkem Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě, ale dlouhodobě je pronajímán právě restauraci Rio’s. Pro Deník N později dovysvětlil, že žádné další prostory kromě restaurace v areálu nejsou.

„Všechny prostory

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější