Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kolik svobody je vlastně přípustné v koronavirové krizi?

Ausgerechnet Německo! je seriál Deníku N, ve kterém berlínský zpravodaj Pavel Polák shrnuje nejdůležitější týdenní dění u našeho největšího souseda. Grafika: Marcela Schneiberková, Deník N
Ausgerechnet Německo! je seriál Deníku N, ve kterém berlínský zpravodaj Pavel Polák shrnuje nejdůležitější týdenní dění u našeho největšího souseda. Grafika: Marcela Schneiberková, Deník N

Německý součet Pavla Poláka: Němci opět nakupují ve velkém toaletní papír. Poptávka roste, neklamné znamení toho, že úzkost z další pandemické vlny se zvětšuje. Tajné služby budou moct číst, co se píše v kódovaných chatech. A hlavně německý parlament začíná mít pocit, že přestává rozhodovat o tom, co se v zemi děje.

Ve starověkém Římě se v dobách ohrožení nebo válek chápali vlády diktátoři. Volení na půl roku, jak předepisovaly tehdejší zákony. Demokracie šla se souhlasem svobodného lidu stranou. Akceschopnost měla přednost před širším spolurozhodováním. Tak si to pamatuji z hodin dějepisu.

Každá krize zvýrazňuje tyto póly: potřebu rychle jednat a obavu ze ztráty svobody. Nechci srovnávat starověký Řím se spolkovou republikou, opravdu ne. Ale vzpomněl jsem si na něj, když sleduji stále hlasitější brblání v německém parlamentu.

 

Poslanec německé FDP Wolfgang Kubicki. Foto: Achim Melde, Bundestag

Místopředseda Bundestagu Wolfgang Kubicki z liberální FDP si dělá starosti a varuje před negativními dopady na demokracii, pokud se vládní protikoronavirová opatření nebudou probírat v parlamentu. „Je úkolem parlamentu přijímat zásadní rozhodnutí, ne úkolem členů vlády,“ řekl Kubicki.

Poslanec německé vládní SPD Florian Post. Foto: Achim Melde, Bundestag

Není to jen volání tohoto liberála z opoziční partaje. Podobně se vyjadřuje i sociální demokrat Florian Post z vládní SPD. „Už tři čtvrtě roku přijímá stát, spolkové země a obce opatření, aniž o nich jednou jedinkrát rozhodoval volený parlament.“

Poslanec německé vládní CDU Carsten Linnemann. Foto: Achim Melde, Bundestag

Se stejným znepokojením se vyjádřil i místopředseda poslaneckého klubu vládní CDU Carsten Linnemann.

Nevím, zda se tohle volání poslanců po větším spolurozhodování setká s pochopením většiny německé veřejnosti. Spolková vláda v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou se pokouší s premiéry spolkových zemí mluvit jednou řečí. Ale to je v německém federalismu, jak lze sledovat už od jara, hodně těžké.

Bavorský premiér Markus Söder dokonce požaduje, aby stát získal během pandemie více rozhodovacích pravomocí na úkor spolkových zemí. Výslovný souhlas všech patnácti německých zemí nemá. A je zřejmé, že ani mít nebude. Se shlukováním moci na jednom místě totiž Němci nemají dobré zkušenosti. Historické memento je silné.


Kolik rasistů je mezi německými policisty? Studie napoví

Diskusi odstartovaly události ze Spojených států a zabití Afroameričana George Floyda. Akcelerovaly ji pak případy německých policistů, kteří si v chatovacích skupinách posílali krajně pravicový obsah.

Nakolik má německá policie problém s rasismem? Odpověď na tuto otázku měla dát důkladná studie, kterou ale odmítal spolkový ministr vnitra Horst Seehofer s odůvodněním, že podezřívat celý policejní sbor není fér.

Seehofer se neprosadil. Vláda si nakonec studii o rasismu v bezpečnostních složkách nechá vypracovat, jak řekl spolkový ministr financí Olaf Scholz z SPD.


Už ho taky má

Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn se nakazil koronavirem. Od středy je v domácí karanténě. Symptomy jsou prý mírné, zatím se projevují jako nachlazení. Vzhledem k tomu, že měl Spahn na jednání vlády roušku, nemusí celý kabinet do karantény, řekl mluvčí vlády Steffen Seibert.


Mocnější tajné služby

Německé tajné služby, tedy kontrarozvědka, rozvědka a vojenská rozvědka, budou moct číst kódované zprávy v chatovacích aplikacích. Rozhodla o tom německá vláda. V návrhu zákona stojí, že cílem je „objasnění těžkého ohrožení našeho demokratického právního státu a svobodného demokratického zřízení“.

Rozvědčíci nebudou ale moci číst libovolnou komunikaci. Vždy jen v odůvodněných případech. Taková je teorie.


Dochází toaletní papír. Už zase

Nápis v Berlíně. Foto: Bekky Bekks, Unsplash

A ano, počty nově nakažených v Německu rostly i tento týden. Hranice 11 tisíc je, zdá se, definitivně zdolána. Sdružení lékařů už vypustilo do veřejného prostoru ono slovo, které začíná na „L“ a kterého se politici v Berlíně bojí. Předseda sdružení Frank Ulrich Montgomery řekl, že při dvaceti tisících nových infekcí denně už nebude možné udržet situaci pod kontrolou. „Pak nám hrozí druhý lockdown, protože jiným způsobem se virus nezabrzdí.“

Šíří se proto úzkost a strach. Jak jinak si vysvětlit apel spolkové ministryně zemědělství Julie Klöcknerové, která občany vyzvala, aby nenakupovali více, než skutečně potřebují. Zásobování prý funguje. „Není žádný důvod dělat křečkovací nákupy,“ řekla ministryně. Poptávka po toaletním papíru se už ale zdvojnásobila. Úplně stejně jako na jaře.

Vše dobré do dalšího týdne a také „bleibt gesund!“, zůstaňte zdraví!

Spolková ministryně pro výživu a zemědělství Julia Klöcknerová (vpravo). Foto: spolková vláda, bmel.de

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Ausgerechnet Německo!

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější