Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Za to, co udělal Prymula, politici na Západě rezignují. Od radních po ministry zdravotnictví a eurokomisaře

Stay home. Zůstaňte doma. Propagační plakát britské vlády z dubna 2020. Foto: facebook britské vlády, 10downingstreet
Stay home. Zůstaňte doma. Propagační plakát britské vlády z dubna 2020. Foto: facebook britské vlády, 10downingstreet

Porušili opatření vlastních vlád proti šíření koronaviru, ačkoliv jako volení představitelé a často i jejich spolutvůrci měli jít příkladem. Když prohřešek vyšel najevo, rezignovali. Padly dokonce i tak vysoce postavené figury jako novozélandský ministr zdravotnictví nebo komisař Evropské komise.

Irský eurokomisař pro obchod Phil Hogan doplatil na to, že nerespektoval pravidla vyhlašovaná napříč Evropou i celým světem ve snaze omezit nebo zastavit šíření koronaviru během pandemie.

Odejít musel i novozélandský protějšek Romana Prymuly, tamní ministr zdravotnictví David Clark. Vzal rodinu na pláž, zatímco ostatním to zakázal.

Oba jsou nejvyšší, respektive koronavirovým opatřením „nejblíže postavení“ politici. Nebyli ale první ani jediní.

„Čestné je odstoupit“

„Neporozuměl jsem koronavirovým regulacím správně,“ řekl na svou obhajobu John Mutton, člen rady městského zastupitelstva v britském Coventry a bývalý starosta. Začátkem října se vrátil z Francie a podle pravidel tak měl zůstat 14 dní doma v karanténě.

Byl ale spatřen ve své kanceláři, kam si prý přišel pro dokumenty. Byla to „pěti- až desetiminutová návštěva“ a měl jsem roušku, řekl podle BBC. Krátce navštívil i nemocnici. Za přestupek proti karanténě může být podle anglických pravidel pokutován až částkou tisíc liber, policie mu ale „vzhledem k okolnostem“ jen domluvila a připomněla povinnost domácí karantény.

Mutton však kromě zmíněné obhajoby prohlásil, že „neporozumění pravidlům není omluva pro jejich nedodržení“ a také, že „čestným způsobem, jak postupovat“, je odstoupit z funkce radního, což následně udělal.

Ani on nebyl prvním v Coventry; o měsíc dříve, v září, odstoupil z městské rady jeho kolega Tariq Khan, kterého policie natočila, jak se na početném shromáždění ve svém volebním okrsku objímá s lidmi a podávají si ruce.

Podle BBC se omluvil za „omyl“ se slovy, že se domníval, že se účastní „oficiálně organizované“ akce. Řekl, že šlo o „chybu v úsudku“ a je to „připomínka nám všem, že se máme mít na pozoru, abychom riziko covid-19 snížili“. A odstoupil z pozice radního.

Irský golf a dvě padlé hlavy

Už v srpnu zacloumala irskou vládou aféra ministra zemědělství a senátora Dary Callearyho. Jeho kabinet v té době udržoval jedny z nejpřísnějších opatření v Evropě, on se ale zúčastnil večeře v golfovém klubu pro 80 lidí. Omluvil se „bez výhrad“ a předal premiérovi svou rezignaci.

Večeře pro 80 lidí ale mívá ještě 79 dalších strávníků. A v golfovém klubu v Clifdenu onoho 19. srpna kolem stolu seděli i 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Schůzka Prymuly s Faltýnkem

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější