Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Europoslanci chtějí zastropovat zemědělské dotace. Vegepárky jednání přežily

Řepka olejka. Ilustrační foto: Adobe Stock
Řepka olejka. Ilustrační foto: Adobe Stock

Europoslanci schválili návrh reformy Společné zemědělské politiky, který doplnili o řadu vlastních úprav. Jde přitom o hodně, možná až o 375 miliard eur na zemědělské dotace v příštích sedmi letech. Z českého pohledu je nejdůležitější požadavek europoslanců na zastropování zemědělských dotací, což se může dotknout řady velkých podniků včetně Agrofertu. Zatím ale nic není finálně schváleno, Evropský parlament se nyní musí ještě dohodnout s Radou i Komisí.

Společná zemědělská politika (Common Agricultural Policy, CAP), respektive z ní plynoucí dotace jsou největší částí rozpočtu celé EU. Její reforma se řeší již několik let, dnes ji ale europoslanci poslali do vyjednávacího finále, když schválili závěrečnou podobu svých pozměňovacích návrhů na příští unijní období.

Hodiny tikají

V pondělí se zároveň shodli na přístupu k reformě CAPu i unijní ministři zemědělství v rámci Rady EU. Už v listopadu se začne jednat za zavřenými dveřmi v tzv. trialogu, tedy mezi zástupci Komise, Rady a Evropského parlamentu. Hodiny ale tikají. Společná zemědělská politika si má totiž ukrojit největší část z příštího společného finančního rámce EU, který by měl začít platit už od 1. ledna (tedy v případě, že ho unijní instituce spolu s členskými státy stihnou do prosince schválit). Návrh tohoto sedmiletého rozpočtu přitom počítá pro unijní zemědělce s 375 miliardami eur (tedy asi deseti biliony korun). Čeští zemědělci by z toho mohli získat 212 miliard korun.

Mezi hlavní problémy dlouhotrvající diskuse nad reformou Společné zemědělské politiky patří především objem dotací pro evropské farmáře, environmentální standardy a opatření proti klimatické změně, sjednocení přímých plateb v rámci celé EU (stejná platba pro zemědělce jako třeba ve Francii, tak i v Polsku), vyšší podpora pro malé farmáře či pro farmy v horách a na jiných problematických místech, definice „zemědělce“ a tzv. zastropování.

Priorita ČR: Žádné zastropování dotací

Právě zastropování (omezení sumy, kterou může jeden zemědělský podnik inkasovat), tedy přesněji zamezení zastropování je jednou z priorit České republiky. Už v červenci to na summitu Evropské rady o budoucím rozpočtu EU prosadil jako jeden ze svých hlavních požadavků premiér Andrej Babiš (ANO), nyní se na tom dohodli i ministři v rámci Rady EU. Česko přitom koordinuje své postoje s V4 a s Francií, která povinné zastropování rovněž odmítá.

Evropský parlament má ale jiný názor, tedy alespoň zčásti.

Zastropování by se podle návrhu europoslanců mělo týkat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější