Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Střelba do demonstrantů, nejméně 12 mrtvých. Nigerijská revolta proti policejnímu násilí graduje na internetu i v ulicích

Demonstranti během protestů proti policejnímu násilí v nigerijském Lagosu 21. října 2020. Foto: UnEarthical via Reuters
Demonstranti během protestů proti policejnímu násilí v nigerijském Lagosu 21. října 2020. Foto: UnEarthical via Reuters

Nejlidnatější stát Afriky se otřásá v základech. Na vytrvalé protesty mladých Nigerijců, kteří si dokázali rychle získat pozornost díky nasazení na sociálních sítích, reagovala armáda postaru: střelbou ostrými.

Nigerijskou vlajku tvoří dva zelené a jeden bílý pruh. Nyní se na zástavy přidala i červená barva. Barva krve, která je postříkala v úterý, když do mladých protestujících obyvatel zpívajících národní hymnu spustili vojáci střelbu. Podle neziskové organizace Amnesty International přišlo o život nejméně dvanáct lidí.

Masakr u mýtné brány v lagoské čtvrti Lekki přišel po dvoutýdenních mírových demonstracích mladých Nigerijců, které začaly jako reakce na násilné a korupční praktiky tamní policie. Přitom ze začátku to vypadalo, že aktivistům padne vítězství do rukou bez velkých obtíží.

https://twitter.com/KaylahOniwo/status/1319179793217224706?s=20

S jídlem roste chuť

Demonstrace proti zvůli páchané muži zákona jsou nigerijským evergreenem, který málokdy upoutá pozornost mimo hranice země. Jenže tentokrát díky využití technologií internetovými aktivisty, kteří se nespokojili s brbláním na sociálních sítích, přineslo rychlé úspěchy a mezinárodní známost.

Přitom to začalo nenápadně. Uživatel s přezdívkou Chinyelugo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Afrika

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější