Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V Rusku čekají mrtví ve frontě na pitvu a vesničané se museli naučit s virem žít

Ruská vesnice. Foto: Pxhere_
Ruská vesnice. Foto: Pxhere_

„Tady u nás leží mrtvoly. Všechno to jsou coviďáci,“ říká rusky hlas muže, který natáčí chodbu plnou černých pytlů s lidskými těly. Ruští novináři už našli to místo, kde nemají mrtvé kam dávat. Oficiální čísla zveřejňovaná ruskými úřady přitom tvrdí, že celkově Rusko s pandemií bojuje úspěšněji než Česká republika.

Altajský kraj, 17. říjen 2020. Městská nemocnice č. 12 v Barnaulu, městě ležícím na jihozápadní Sibiři, v místě, kde se řeka Barnaulka vlévá do majestátního Obu. Právě tam se nachází městský špitál. Video, které v jeho chodbách natočil neznámý muž, zřejmě zaměstnanec zdravotnického zařízení, vyvolalo i v Rusku šok: v Altajském kraji je mrtvých tolik, že se černé pytle válejí po chodbách?

Zprvu to vypadalo jako fake news. Nyní ale ministerstvo zdravotnictví Altajského kraje přiznalo: ano, nemocnice č. 12 měla vyčleněno pro pacienty s covid-19 původně 360 lůžek. Jenže během podzimních měsíců začalo pacientů vyžadujících hospitalizaci rychle přibývat. V barnaulské nemocnici tedy přidali dalších 240 lůžek. Během několika dnů v říjnu zemřelo jen v této nemocnici

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější