Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jourová: Ocitneme se zase na Východě, když nebudeme věřit varováním tajných služeb

"Na příkladu Polska vidíme, že po třicet let budovaná nezávislá justice se může zlikvidovat za rok, za dva," říká evropská komisařka Věra Jourová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
„Na příkladu Polska vidíme, že po třicet let budovaná nezávislá justice se může zlikvidovat za rok, za dva,“ říká evropská komisařka Věra Jourová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Česká republika má být v EU podle eurokomisařky Věry Jourové po brexitu spolehlivým partnerem se silným hlasem. Andreji Babišovi a hnutí ANO se cítí zavázaná za to, že ji dostali do politiky. Případný premiérův konflikt zájmů neřeší, protože je mimo její portfolio. „Kdyby to spadalo do mé kompetence, musela bych to řešit především se svým svědomím,“ říká.

V den jednání Evropského parlamentu o dotacích pro Agrofert jste pro Deník N uvedla, že dění kolem premiéra Andreje Babiše v Evropě nerezonuje. Platí to stále?

Říkala jsem tehdy, že to nepatří mezi témata, kterými by žily bruselské struktury. Samozřejmě to proběhlo médii, ale nebyla to věc, která by zaměstnávala stovky lidí.

Dnes se čeká na odpověď české strany. Kauza není uzavřená a čekáme na další rozhodnutí.

Pokud právníci Evropské komise řeknou, že je premiér v konfliktu zájmů, jak k tomu přistoupíte vy osobně?

To bude záležet na právní argumentaci a definici konfliktu zájmů podle evropského předpisu. To není žádné konstatování podvodu. Jak bych k tomu měla přistupovat? Budu tuto kauzu dál sledovat. Sama jsem na to zvědavá.

O té věci nerozhoduji a rozhodovat nemám. Kdybych byla nucena se k ní postavit, musela bych prohlásit, že v ní nemusím být nestranná.

Ale je to jen spekulace. Jsem členkou ANO a jistě, svým způsobem jsem zavázaná jak Babišovi, tak i hnutí ANO, že mě dostali do politiky. To je bez debat. Ale jeho možný střet zájmů jde mimo mě.

Necítíte se také v určitém střetu zájmů, když musíte zachovávat loajalitu Komisi?

Přísahala jsem na Lisabonskou smlouvu, že budu nestranná a nebudu závislá na jakýchkoli tlacích, ať už přicházejí z jakékoliv země, i z té mé. Tvrdě se toho musím držet. Případný konflikt zájmů pana premiéra neřeším, je mimo mé portfolio. Kdyby to spadalo do mé kompetence, musela bych

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Rozhovory

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější