Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vláda peníze živnostníkům dá, ale i vezme. Odpuštění pojistných záloh musíme probrat samostatně, říká Schillerová

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Čeští živnostníci musejí po půl roce zase významně omezit podnikání. Vláda oznámila, že minimálně na dva týdny musejí zavřít obchody a některé provozovny obdobně jako na jaře. Osoby samostatně výdělečně činné proto dostanou jako kompenzaci 500 korun denně. I nadále přitom budou muset platit sociální a zdravotní pojištění, vláda zatím neoznámila, zda odvody odpustí.

V případě měsíčního omezení podnikání dostanou živnostníci od státu kompenzační bonus ve výši 15 tisíc korun, pořád ale budou muset platit sociální a zdravotní pojištění. To činí v minimální variantě téměř pět tisíc.

Na paradox poukázal například pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík, který přidal pozměňovací návrh k novele zákona o kompenzačním bonusu. Podle něj by se odvody měly příjemcům této pomoci odpustit. Ministryně financí a vicepremiérka Alena Schillerová ale takové řešení odmítá.

„Návrh odpustit příjemcům kompenzačního bonusu i sociální a zdravotní odvody je klasickým legislativním přílepkem, který řeší věcně nesouvisející problematiku,“ napsala Schillerová Deníku N. „Diskuse o odpuštění pojistného by podle mého měla být vedena samostatně, aby nezatěžovala schvalování kompenzačního bonusu,“ doplnila vicepremiérka. Už ale neodpověděla na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Podpora podnikatelů

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější