Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Data měli a nejednali.“ Na Babiše a Vojtěcha míří trestní oznámení kvůli nezvládnutí pandemie

Trestní oznámení míří na premiéra Andreje Babiše a Adama Vojtěcha. Foto: ČTK
Trestní oznámení míří na premiéra Andreje Babiše a Adama Vojtěcha. Foto: ČTK

Do konce tohoto týdne dostane Nejvyšší státní zastupitelství trestní oznámení na premiéra Andreje Babiše a bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. „I laikům bylo jasné, že počty nakažených významně rostou a že si nabíháme na problém,“ míní advokát Petr Němec, který trestní oznámení připravil.

Bývalý ministr Adam Vojtěch a premiér Andrej Babiš nesou podle advokáta Němce politickou, morální, ale i trestněprávní zodpovědnost za selhání, které může mít v důsledku dopad na zdraví a životy občanů této země.

„Když nastal srpen a začaly růst počty nakažených, mělo se jednat, a to se zjevně nedělo,“ popisuje Němec, který se profiluje především bojem proti neoprávněným exekucím. „Nebyl žádný racionální důvod čekat, že se ta data sama zlepší.“

Proto Vojtěcha s Babišem podezírá ze spáchání trestného činu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, za jehož spáchání hrozí odnětí svobody až na jeden rok. „Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo v rozporu s podklady a daty a postupovalo zcela protichůdně proti doporučením a proti cílům snížení šíření koronaviru,“ píše se v návrhu, který má Deník N k dispozici.

Adam Vojtěch o záměru podat trestní oznámení nevěděl. „Z právního pohledu to považuji za naprostý nesmysl,“ napsal exministr Deníku N. Andrej Babiš na otázky redakce nereagoval.

Klíčové rozhodnutí

Důkazy, kterými chce advokátní kancelář Petra Němce prokázat porušení zákona ze strany premiéra Babiše a exministra Vojtěcha, jsou události z půli srpna.

Na rozdíl od jara, kdy se krizová situace rozvinula ve velmi krátkém čase, měla vláda dostatečný čas se připravit na podzimní návrat epidemie. „Byl na to velký časový rámec, kdy i obyčejní odborníci, nikoliv specialisté, byli schopni krizi identifikovat a měla se dělat opatření,“ míní právník Němec. „Ta se ale zjevně nedělala. A to je problém.“

„Oznamovatel má za to, že skutečnost, že musel být vyhlášen nouzový stav a že fakticky došlo k masivnímu šíření koronaviru a nárůstu nemocných s nemocí covid, nasvědčuje, že mohlo dojít k vážným

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější