Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pomáhejte druhým a mluvte s blízkými. Psychologové radí, jak se vyrovnat s krizí a nejistotou

Ilustrační foto: Adobe Stock
Ilustrační foto: Adobe Stock

Táhlá epidemie drží lidi už bezmála tři čtvrtě roku v nejistotě. „Většina lidí je odolných a jedná rozumně, je důležité zachovat si chladnou hlavu a posilovat odolnost,“ radí přední čeští psychologové se zaměřením na mimořádné události a krizové řízení Martina Wolf Čapková a Štěpán Vymětal. Deníku N odpověděli na otázky v korespondenčním rozhovoru.

Po období jarní solidarity, kterou symbolizovalo šití roušek, přišla letní úleva a následná podzimní naštvanost a rezignace. Vnímáte to tak? Jak byste aktuální rozpoložení velké části lidí podle vašich poznatků a zkušeností popsal?

Štěpán Vymětal: Je jasné, že epidemie na nás všechny klade velkou zátěž, se kterou se musíme vyrovnávat, pružně reagovat na měnící se nároky s ohledem k opatřením, adaptovat se za běhu na nové životní podmínky a nové výzvy.

Na jaře jsme byli v odlišné situaci, měli jsme málo informací o povaze choroby, o chování viru, nejistota byla vysoká. Objevila se vlna solidarity, byli jsme soudržní a aktivní – a to lidem pomáhalo zvládat i jejich vlastní zátěž.

Podle mých zkušeností je však většina lidí odolných a jedná rozumně. Skupiny vystrašených, nebo naopak bagatelizujících situaci jsou menší. Na jaře jsme si toho hodně vyzkoušeli, naučili jsme se, jak snížit riziko, že se nakazíme nebo nakazíme druhé. V současnosti už někteří z nás pociťují pracovní či ekonomické dopady dřívějších změn.

Co tedy aktuálně prožíváme a k čemu to lze přirovnat? K živelné katastrofě nebo k válce? Válečná přirovnání se teď používají často.

ŠV: Podle mne je důležité

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější