Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Umíral v mukách, ale komunistické straně věřil do posledního dechu.“ Svědectví o krveprolití v Dong Tam

„Chtěla jsem, aby těch sporů o pozemky nechal, pokaždé když jsem viděla, jak se kvůli tomu ocital ve vážném nebezpečí. Plakala jsem a říkala mu, že mám strach, že strana je plná znepřátelených frakcí a ty se můžou začít navzájem likvidovat. Otec odpověděl, že se chová správně, a proto se nemá čeho bát.“ Na snímku Le Dinh Kinh, do smrti věrný člen Komunistické strany Vietnamu a zároveň bojovník proti konfiskaci půdy, za což v 84 letech zaplatil životem. Foto: Luat Khoa via The Vietnamese
„Chtěla jsem, aby těch sporů o pozemky nechal, pokaždé když jsem viděla, jak se kvůli tomu ocital ve vážném nebezpečí. Plakala jsem a říkala mu, že mám strach, že strana je plná znepřátelených frakcí a ty se můžou začít navzájem likvidovat. Otec odpověděl, že se chová správně, a proto se nemá čeho bát.“ Na snímku Le Dinh Kinh, do smrti věrný člen Komunistické strany Vietnamu a zároveň bojovník proti konfiskaci půdy, za což v 84 letech zaplatil životem. Foto: Luat Khoa via The Vietnamese

Deník N ve spolupráci s časopisem The Vietnamese přináší seriál, který chce českému publiku ukázat hlubší obraz dění ve Vietnamu. Seriál otevírá bolestné téma zabírání půdy: dnes možná nejčastější příčinu konfliktů mezi běžnými lidmi a vládními úřady Komunistické strany Vietnamu.

ÚVOD DENÍKU N:

9. ledna 2020 vtrhly do vesnické komuny Dong Tam nedaleko Hanoje stovky policistů. Měly zajistit stavbu zdi, která by vesničany oddělila od sporné půdy, o niž už několik let bojovali.

Ve hře bylo asi 50 hektarů orné půdy, kterou tamní obyvatelé obdělávali po generace. V komunistickou stranou ovládaném Vietnamu vlastní veškerou půdu státostrana a těm, kdo se o tu půdu třeba i desítky let starají, ji odjímá podle svých potřeb a často bez řádné kompenzace. Dong Tam zdaleka není jediné místo, kde se o půdu připravení lidé bouří. Ale kvůli velké tragédii, která se tam letos v lednu odehrála, se teď na něj upírá největší pozornost.

Pozemky u Dong Tamu zabraly úřady před zhruba čtyřmi roky. Dongtamští si stěžovali, že vláda jejich půdu nespravedlivě a bez odškodnění převedla do rukou společnosti Viettel Group pod ministerstvem obrany. Vážný konflikt propukl už v dubnu 2017, kdy policie zadržela čtyři vesnické předáky, s nimiž původně slíbila vyjednávat. Vesničané je vyrazili vysvobodit a nakonec vzali jako rukojmí 38 úředníků, které po týdenním vyjednávání propustili za příslib ústupků ze strany úřadů.

Čtveřici zadržených předáků vedl tehdy 82letý Le Dinh Kinh, věrný člen strany a penzionovaný fukcionář, mezi vesničany velmi vážený a oblíbený. Při policejním zásahu utrpěl zlomeninu stehenní kosti; všechny čtyři podle vesničanů policie bila.

Le Dinh Kinh. Foto: Luat Khoa via The Vietnamese

Spor o pozemky však neustával ani pak a letos v lednu se vláda pokusila oddělit vesničany od sporných pozemků zdí. Podle oficiální verze vyslali ke stavbě zdi vojáky a na jejich podporu policii, načež se vesničané v čele s Le Dinh Kinhovou rodinou začali bouřit, na bezpečnostní jednotky zaútočili a ty se bránily střelbou. Zahynul už 84letý Le Dinh Kinh a také tři policisté.

Strana a její média líčí vesničany jako ozbrojené výtržníky a teroristy; na sociálních médiích podporuje provládní verzi událostí a cenzuruje tu kritickou. Zdůrazňuje smrt policistů a to, že mrtvolu Le Dinh Kinha našli s granátem v ruce.

Rodina mrtvého to popírá, podle ní Le Dinh Kinha zastřelila policie. Vesničané tvrdí, že policie nad ránem na jejich vesnici Hoanh zaútočila. Očití svědkové vietnamské redakci BBC popsali „spoustu lidí od vlády v policejních uniformách, s klacky, holemi, obušky, (střelnými) zbraněmi, (kteří) vpadli do vesnice; stříleli světlice a slzný plyn, zablokovali každou únikovou cestu, bili ženy a staré lidi“. Hraniční zeď se navíc stavěla několik kilometrů daleko od vsi.

Policisté pozatýkali desítky lidí včetně Le Dinh Kinhových synů, kteří se o pár dní později s modřinami na tváři „doznali“. Po více než půl roce, na začátku letošního září, začal napjatě očekávaný proces Dong Tam s celkem 29 obžalovanými vesničany. Verdikt pro ně není příznivý (viz níže). Přípravu procesu opět provázela tvrdá cenzura a zastrašování.

Autorka následující reportáže, jíž tento seriál o Vietnamu začínáme, verdikt ještě neznala, když se vydala do vsi Hoanh, za rozstříleným Le Dinh Kinhovým domovem a jeho vdovou a dcerou. Ve Vietnamu tu reportáž otisknout odmítli. Proto nový seriál o Vietnamu začínáme právě s ní. Řečeno slovy autorky: „Doufám, že se najde místo, kde jejich příběh bude možné sdílet a nechat ho svobodně a bezpečně znít. Protože jejich hlasy už umlčovali příliš dlouho.“

Prostírá se přede mnou vesnice Hoanh několik dnů před historickým soudním procesem Dong Tam, místo situované mezi rýžovými poli, která podél venkovských cest na horkém podzimním slunci splývají v jednolité, zelenající se moře. Na uvítací bráně u příjezdu do vesnice visí vietnamská vlajka a plakáty na památku 75. výročí Dne vyhlášení vietnamské nezávislosti.

Na návštěvu vesnice Hoanh jsem se po duševní i technické stránce vybavila svědomitě.

„Je tady hodně tajných policistů, buďte opatrná!“ přišlo mi varování textovou zprávou.

Do vesnice Hoanh jsem se už nějakou dobu chystala vypravit jako novinářka a naplnit tu nejzákladnější etickou povinnost naší branže. Chtěla jsem přispět k úplnému popisu historické události, ke které brzy dojde. Chtěla jsem poznat rodiny obžalovaných a jejich přání a touhy, kromě té po spravedlnosti.

Uvítala mě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Jihovýchodní Asie

Vietnam

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější