Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jaro je zpět, vláda omezila pohyb lidí a zavřela obchody. Udělali jsme chyby, ale musíme to zvládnout, řekl Babiš a všem se omluvil

Premiér Andrej Babiš (ANO). Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Premiér Andrej Babiš (ANO). Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Vláda přitvrdila a kvůli šíření koronaviru přistoupila k novým opatřením. „Přijmout jsme je museli,“ řekl ministr zdravotnictví Prymula. Babišův kabinet omezuje volný pohyb lidí, zavírají se obchody. Všechna opatření začínají platit zítra v 6 hodin ráno, platí do 3. listopadu.

Kabinet rozhodl o uzavření maloobchodů a služeb s výjimkou prodejen se základním sortimentem. V nákupních centrech zůstanou otevřené pouze potraviny, drogerie, lékárny a další prodejny uvedené v usnesení vlády. Výjimku mají také zverimexy, optiky, trafiky, čistírny, autoservisy, galanterie a další.

Další podstatnou změnou je omezení pohybu a kontaktu s dalšími lidmi na území celé České republiky. Cestovat lidé mohou především do zaměstnání, za účelem nákupu potravin, cesty k lékaři nebo za rodinou. I zde existuje řada dalších výjimek. Ty se týkají například sousedské výpomoci a dobrovolnictví, vycestování ze země, výkonu povolání a další.

Omezeny jsou nově také vycházky v parcích nebo pobyty na chatách. Těch se mohou účastnit nanejvýš dva lidé s výjimkou členů domácnosti. Vláda také omezila úřední hodiny na úřadech, omezit se mají agendy, které nejsou nezbytné.

„My jsme to dlouho zvažovali, ale myslím si, že je pro nás v první řadě nejdůležitější

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější