Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Útoky jako ze sci-fi: vypnuli elektřinu, zasáhli volby i olympiádu. Ruští hackeři z jednotky GRU 74455

Hackeři z ruské rozvědky GRU se ukázali jako fanoušci seriálu Mr. Robot. Při útocích použili obrázek masky fsociety – fiktivní anarchistické hackerské skupiny. Foto: americké ministerstvo spravedlnosti
Hackeři z ruské rozvědky GRU se ukázali jako fanoušci seriálu Mr. Robot. Při útocích použili obrázek masky fsociety – fiktivní anarchistické hackerské skupiny. Foto: americké ministerstvo spravedlnosti

Jak Putinův Kreml útočí: přehled nejděsivějších akcí obávané hackerské skupiny z Moskvy.

Mají hodně jmen. Sandworm, TeleBots, Voodoo Bear, Hades… Až donedávna se o nich spekulovalo jako o ruských hackerech, kteří pracují pro tajné služby a podnikají podvratné útoky na kritickou infrastrukturu a západní (tedy včetně ČR) demokracie a postsovětské země, jež se odklonily od Moskvy.

Útoky, o nichž se dosud psalo jen v sci-fi knížkách. Byli to právě oni, komu se v roce 2015 poprvé, den před Vánocemi, povedlo díky phishingu a škodlivým kódům na několik hodin odstavit dodávky elektřiny a nechat doma mrznout statisíce Ukrajinců.

Z jejich země si postupně udělali laboratoř pro své nejničivější zbraně.

Americké ministerstvo spravedlnosti je nyní pojmenovalo a oficiálně je spojilo s ruským státem. Za jedněmi z nejhorších hackerských útoků v historii kyberzločinu stojí podle amerických vyšetřovatelů a soudů speciální jednotka 74455 ruské vojenské rozvědky GRU. Na šest jejích členů uvalila FBI zatykač.

Sepsali jsme jejich největší útoky a způsoby, jakými je provádějí, a mluvili jsme s jedním z expertů, který je pomohl odhalit z Bratislavy. Toto je přehled útoků zřejmě nejdestruktivnější hackerské skupiny na světě.

Zatykač FBI na šest členů ruské vojenské rozvědky GRU. Zdroj: FBI

Malér všech malérů

V Kodani bylo dokonalé letní slunečné odpoledne, když

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hackeři a kyberbezpečnost

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější