Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Už tě vůbec nepoznávám.“ Jak jsme si přestali naslouchat a kam nás to může dovést

Ticho, v němž by bylo možné se skutečně napojit na jinou lidskou bytost, se úplně vytratilo. Foto: Etienne Boulanger
Ticho, v němž by bylo možné se skutečně napojit na jinou lidskou bytost, se úplně vytratilo. Foto: Etienne Boulanger

Stále více lidí má pocit, že je vůbec nikdo neposlouchá, ve světě roste epidemie osamělosti. Společnost klade důraz na budování značky, sebeprezentace je důležitější než schopnost vést smysluplnou konverzaci, říká autorka knihy o naslouchání Kate Murphyová. Co to ale vlastně znamená „skutečně poslouchat“? Je to dovednost, kterou si dokáže osvojit kdokoliv? A měli bychom poslouchat opravdu každého?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Kdy naposledy jste měla pocit, že vás někdo opravdu pozorně poslouchá?

Vlastně to bylo včera večer, volala jsem se svou dobrou kamarádkou, která žije v Pensylvánii a vede tam baletní soubor. Mluvily jsme spolu opravdu dlouho, známe se věky. Obě jsme v poslouchání dobré, vždy vedeme velmi zajímavé debaty. Dnes, pokud nepočítám svého psa, jste první vy.

Když jste podobnou otázku kladla respondentům ve vaší knize, mnoho z nich vám odpovědělo, že ve skutečnosti nemají vůbec nikoho, u koho by měli pocit, že je doopravdy poslouchá. A to přesto, že měli kamarády nebo partnery. Jde o nový běžný stav?

Tohle mě skutečně překvapilo. Každý, opravdu každý, koho jsem se na to zeptala, se musel na chvíli odmlčet a přemýšlet. Pár šťastlivců přišlo s někým jako manžel, manželka, sestra, bratr, možná nejlepší přítel. Ale drtivá většina si nebyla schopná vzpomenout vůbec na nikoho. Tehdy jsem pochopila, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kontext N, Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější